-

Aproape 200 de copii din Timiş au fost confirmaţi cu COVID-19 de la începutul şcolii

Şeful adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Timiş, Cosmin Hogea, a declarat, miercuri, 22 septembrie a.c., că s-a înregistrat o evoluţie galopantă a îmbolnăvirilor de COVID-19 de la începerea noului an şcolar, în ultimele şapte zile de cursuri fiind anunţaţi aproape 200 de elevi şi preşcolari şi 66 de angajaţi din sistem contaminaţi.

El a mai anunţat că toate cele 598 de unităţi şcolare rămân deschise cu activitate în scenariul verde, cel puţin săptămâna aceasta, hotărârea menţinerii sau a schimbării scenariilor de predare fiind luată în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă vinerea.

'În săptămâna aceasta avem 362 de elevi care fac şcoala online, datorită situaţiilor lor medicale. Dacă au membri ai familiei cu boli cronice sau sunt vulnerabili, rămân online tot anul. Avem 182 de elevi confirmaţi cu COVID; o evoluţie galopantă, în şapte zile. Mai sunt 66 de angajaţi confirmaţi pozitiv, din care 90% sunt profesori. În total, sunt 126 de clase şi grupe cu 3.200 de copii care desfăşoară activitatea didactică online, datorită infectărilor. Majoritatea sunt în Timişoara. Grădiniţele sunt un punct foarte vulnerabil, pentru că nu se poartă mască, iar părinţii trebuie să le facă acasă un prim triaj şi dacă au semne de boală să îi reţină acasă', a explicat profesorul Cosmin Hogea.

Potrivit oficialului IŞJ Timiş, 57% dintre cadrele didactice sunt vaccinate, la care se adaugă cazurile care au trecut prin boală, ceea ce urcă spre 65% gradul de imunizaţi în sistemul de învăţământ preuniversitar timişean.

Hogea a mai menţionat că Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Timiş pune la dispoziţia şcolilor teste gratuite doar pentru elevi, cadrele didactice testându-se pe banii lor.

'Copiii pot fi testaţi doar cu acordul părinţilor. În funcţie de acel accept al părinţilor am făcut o solicitare de la DSP pentru o lună. Putem considera că vom avea 3.000 de teste săptămâna aceasta, iar săptămâna viitoare se face o altă evaluare', a punctat Cosmin Hogea.

DSP Timiş a anunţat, miercuri, că în ultimele 24 de ore au fost confirmaţi pozitiv 59 de minori, din care doi preşcolari de la o creşă din Timişoara. Creşa 'Cosânziana' din Timişoara a fost declarată miercuri focar activ COVID cu trei cazuri pozitive, din care doi sunt copii.

De asemenea, peste o mie de elevi şi preşcolari din judeţul Bistriţa-Năsăud au trecut la sistemul de învăţământ online după confirmarea unor cazuri de COVID-19 în rândul copiilor şi al cadrelor didactice, potrivit comunicatului de presă remis miercuri de Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ).

De la începutul noului an şcolar, s-a confirmat infecţia cu SARS-CoV-2 la 26 de cadre didactice, nouă angajaţi din rândul personalului didactic auxiliar şi nedidactic, 43 de elevi şi doi preşcolari.

În total, 44 de clase şi grupe de grădiniţă, cu 1.069 de elevi şi preşcolari, şi-au suspendat activitatea faţă în faţă, pentru 14 zile.

Potrivit IŞJ Bistriţa-Năsăud, alţi 23 de elevi studiază online din motive medicale diferite de COVID-19.

În judeţul Bistriţa-Năsăud, sunt înregistraţi peste 47.000 de elevi şi preşcolari, noteaza Agerpres.

Foto: pixabay

Articole înrudite