-

Carnea roșie este dăunătoare pentru sănătatea noastră? Ce tip este indicat pentru consum

Nutriționiștii și experții în sănătate au dezbătut ani de zile beneficiile și riscurile consumului de carne roșie, în încercarea de a determina dacă consumul regulat este bun sau rău pentru sănătate.

Până acum, rezultatele au fost mixte. Pe de altă parte, carnea roșie este o sursă bună de anumiți nutrienți importanți, inclusiv proteine, vitamina B-12 și fier. Corpul uman are nevoie de acești nutrienți pentru a produce noi globule roșii.

Carnea roșie este, de asemenea, bogată în proteine, care sunt necesare pentru construirea mușchilor, a oaselor, a altor țesuturi și a enzimelor.

Cu toate acestea, unele cercetări au legat consumul regulat de carne roșie de o serie de probleme de sănătate, cum ar fi boli de inimă, unele tipuri de cancer, probleme cu rinichii, probleme digestive și risc de mortalitate prematură.

Pentru a complica și mai mult problema, unele studii sugerează că tipul de carne roșie pe care o consumă o persoană face cea mai mare diferență. Bucățile mai slabe de carne roșie neprocesată, cum ar fi mușchiul, pot fi mai sănătoase decât alte tipuri. 

In schimb, carnea roșie procesată - de exemplu cea folosită în cârnați, salam - par să prezinte cel mai mare risc de probleme de sănătate. (PM)

„Alimentația necorespunzătoare poate duce nu numai la probleme ale sistemului digestiv, ci și la depresie”, a declarat pentru postul TV „Moscova 24”, nutriționistul și endocrinologul Viktor Jiliaev.

Principala problemă o reprezintă alimentele grase, precum carnea de porc, carnea de oaie, produsele semifabricate și unele produse lactate. Absorția cărnii roșii necesită multă energie, care la rândul ei poate fi folosită pentru refacerea sistemului nervos.

„Colesterolul, care se găsește în alimentele bogate în grăsimi animale, crește cu 40% riscul de depresie. Acest lucru a fost descoperit de oamenii de știință care au făcut o analiză”, explică Jiliaev. Medicul face apel pentru un consum moderat de zahăr: din cauza fluctuațiilor glicemiei și a insulinei, starea de spirit a unei persoane se poate îmbunătăți inițial, dar apoi se poate deteriora brusc.

El ne recomandă să nu bem prea multă cafea, mai ales dacă suntem obosiți. Dacă este consumată în exces, cafeaua nu te va revigora, înveseli, ci dimpotrivă – te va obosi și mai mult. Drept alternativă pentru alimentele nesănătoase, nutriționistul recomandă o dietă mediteraneană, cu pește, fructe de mare, legume, fructe și uleiuri vegetale, noteaza Rador.

Foto: pixabay

Articole înrudite