Această boală pulmonară este pe cale să explodeze până în 2050
Potrivit unui studiu publicat în Jurnalul Asociației Medicale Americane (JAMA) la 7 decembrie 2023, numărul de cazuri ale unei anumite boli care afectează plămânii va exploda până în anul 2050. Noi vă spunem mai multe.
Articol de Simona Lazăr, 21 Martie 2025, 20:48
BPOC (bronhopneumopatia obstructivă cronică) este o boală pulmonară frecventă caracterizată prin îngustarea progresivă și obstrucția permanentă a căilor respiratorii și a plămânilor. Bolnavul poate suferi de tuse cronică, spută și dificultăți de respirație. BPOC este deosebit de fatală, reprezentând a treia cauză principală de deces la nivel mondial. În 2019, boala a cauzat decesul a 3,23 milioane de persoane.
BPOC: care sunt factorii de risc?
Factorul principal în BPOC este fumatul. Se crede că acesta este cauza a peste 70% din cazurile de BPOC în țările cu venituri ridicate. În plus, conform Organizației Mondiale a Sănătății, persoanele cu BPOC prezintă un risc mai mare de a suferi de alte probleme de sănătate, cum ar fi infecții pulmonare, cancer pulmonar, probleme cardiace, slăbiciune musculară și fragilitate osoasă, depresie și anxietate.
Poluarea aerului se află, de asemenea, pe lista factorilor care favorizează apariția BPOC, la fel ca și anumite expuneri profesionale la praf sau vapori chimici.
BPOC: numărul de cazuri va crește până în 2050
Cercetătorii, ale căror lucrări au fost publicate recent în revista JAMA, s-au interesat de prevalența viitoare a BPOC la nivel mondial. Scopul este de a putea preveni cât mai eficient această boală și de a mobiliza resursele necesare în acest sens. Conform studiului lor, prevalența BPOC va crește vertiginos între prezent și 2050. 592 de milioane de persoane vor fi afectate, ceea ce reprezintă o creștere de 23 % față de numărul de cazuri înregistrate în 2020. Femeile vor fi mai afectate, după cum au subliniat cercetătorii: „ Proiecțiile indică faptul că BPOC va continua să afecteze sute de milioane de persoane din întreaga lume, cu o creștere disproporționată a femeilor și a persoanelor cu venituri mici”.
Pentru a ajunge la aceste constatări, echipa a exploatat rezultatele unei meta-analize recente care a estimat ratele de prevalență globală, regională și națională ale BPOC în 2019, utilizând 162 de studii bazate pe populație din 65 de țări, efectuate pe bărbați și femei cu vârsta de 25 de ani sau mai mult.
De ce se preconizează o creștere a numărului de cazuri de BPOC până în 2050?
După cum s-a menționat mai sus, se preconizează că prevalența BPOC va crește ca urmare a expunerii crescute la anumiți factori de risc, cum ar fi tutunul și poluarea. „Această tendință reflectă probabil creșterea și îmbătrânirea populației, expunerea crescută la factori de risc precum fumatul și expunerea continuă la poluarea interioară cauzată de combustibilii din biomasă utilizați pentru gătit și încălzire ”, au declarat cercetătorii.