Adevărul despre cafea şi tensiune arterială
Cafeaua are o reputație proastă. Unul din argumentele împotriva acestei băuturi este că, din cauza conţinutului ridicat de cofeină, ea poate provoca hipertensiune arterială, care, la rândul ei, poate conduce la un atac de cord.
06 Noiembrie 2015, 05:42
Potrivit cercetătorului italian Giuseppe Grosso, cafeaua nu măreşte riscul de hipertonie, ea doar creşte tensiunea arterială pentru câteva ore. Interesant este faptul că tensiunea arterială în urma consumului acestei băuturi creşte doar la persoanele care nu beau des cafea.
Persoanele care preferă cafeaua amară dezvoltă un fel de rezistenţă, a explicat cardiologul Krishan Shah.
„În cazul în care organismul nu este obișnuit cu cofeina, atunci când este consumată, vasele de sânge se contractă, determinând o creştere a tensiunii arteriale.
Acest proces durează câteva ore și apoi totul revine la normal. Schimbarea nu este dăunătoare și nu poate duce la hipertensiune arterială cronică.
Doar la o lună de la utilizarea cofeinei, acțiunea acesteia încetează, iar organismul devine ‘imun’ împotriva ei”, susţine cardiologul Shah.
„În cazul în care organismul nu este obișnuit cu cofeina, atunci când este consumată, vasele de sânge se contractă, determinând o creştere a tensiunii arteriale. Acest proces durează câteva ore și apoi totul revine la normal. Schimbarea nu este dăunătoare și nu poate duce la hipertensiune arterială cronică. Doar la o lună de la utilizarea cofeinei, acțiunea acesteia încetează, iar organismul devine ‘imun’ împotriva ei”, susţine cardiologul Shah.
Medicul susţine chiar că persoanele cu tensiunea arterială crescută pot bea o ceașcă sau două de cafea pe zi. Cercetarea efectuată de Giuseppe Grosso demonstrează nu numai că această băutură nu provoacă hipertensiune arterială, dar chiar reduce riscul de hipertonie la persoanele care consumă 3-4 căni pe zi şi nu fumează. Cafeaua este benefică datorită conţinutului său de magneziu și antioxidanți.