Alcoolul şi ţigara, cocktail-ul ucigaş
Consumul simultan de alcool şi tutun reprezintă un "cocktail" extrem de periculos, care multiplică riscul de apariţie a cancerului bucal, laringian sau faringian.
20 Ianuarie 2016, 04:13
Avertismentul este lansat de românca Loredana Rădoi, cercetător la Universitatea "Paris Descartes".
Într-un studiu publicat recent în revista "BioMedcentral Cancer", împreună cu un colectiv de specialişti de la Institutul de cercetări în domeniul cancerului oral, aceasta a recomandat reducerea, dacă nu se poate oprirea totală, a consumului concomitent de alcool şi tutun.
Potrivit acesteia, cei care consumă cantităţi mici de alcool sunt supuşi unui risc destul de redus de a face cancer bucal, iar pentru cei care beau sporadic riscul este de numai 0,3%. În cazul tutunului, riscul este, însă, de 13%.
În situaţia în care se combină alcoolul cu tutunul, riscul de îmbolnăvire este de circa 75% la bărbaţi şi 45% la femei. Potrivit acesteia, în cazul femeilor, trebuie analizaţi şi alţi factori, precum hormonii, infecţiile cu papillomavirus sau alte elemente.
Combinaţia dintre alcool şi tutun sporeşte considerabil riscurile de îmbolnăvire pentru că "alcoolul provoacă o vasodilatare la nivelul mucoaselor şi are un efect iritant local care facilitează pătrunderea substanţelor toxice generate de fumat", afirmă Loredana Rădoi.
Surprinzător a fost faptul că, subiecţii obezi au fost mai protejaţi, fapt ce s-ar putea datora "unei diluări în grăsime a substanţelor cancerigene, care sunt liposolubile".