Alimentaţia afectează sănătatea mintală
Dacă ai mâncat vreodată o ciocolată întreagă sau o cutie de îngheţată după o zi proastă, ştii deja – stresul influenţează ceea ce mănânci.
07 Septembrie 2015, 07:33
Dar si reversul este valabil – ceea ce mananci poate influenta nivelul de stres. Noi cercetari in domeniu sugereaza faptul ca simple alegeri alimentare pot face diferenta intre starea de anxietate si o senzatie de calm. Foarte multe persoane sufera de anxietate sau depresie, iar acestea pot degenera foarte rapid daca nu sunt adresate cauzele.
Desi pare surprinzator, cateva probleme pornesc chiar din bucatarie. Expertii au concluzionat: o dieta hranitoare nu este benefica doar pentru organism, ci si pentru creier. Aceasta abordare duce la aparitia unui concept conform caruia nutritia si psihiatria sunt legate.
In mod traditional, am fost instruiti sa ne gandim la alimentatia sanatoasa, dar aceasta este si un mod de interventie. Daca iti formezi un regim corespunzator, iti poti imbunatati sanatatea mintala si poti reduce riscul de aparitie a unor tulburari psihice.
Cu doar cativa ani in urma, aceasta idee nu prezenta insemnatate. Doar cateva studii examinau modul in care anumite suplimente (cum ar fi acizii grasi Omega 3) ar putea echilibra starea de spirit. Date coerente si temeinice lipseau atunci, dar totusi intre timp s-au facut studii la nivel mondial in ceea ce priveste legatura dintre regimul alimentar zilnic si tulburari psihice comune (depresie si anxietate), atat pentru copii, cat si pentru adulti.
In prezent, exista un numar mare de dovezi care sugereaza ca dieta este la fel de importanta pentru sanatatea mintala ca si pentru sanatatea fizica. O alimentatie sanatoasa ofera protectie, pe cand alegerile nesanatoase sunt un factor de risc. Este din ce in ce mai clar ca ceea ce mananci afecteaza modul in care organismul raspunde la factorii de stres.