Alimentele ultraprocesate, adipozitatea și riscul de cancer la nivelul capului și gâtului și de adenocarcinom esofagian, în cadrul studiului European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition
Investigarea rolului adipozității în asocierile dintre consumul de alimente ultraprocesate (UPF) și cancerul capului și gâtului (HNC) și adenocarcinomul esofagian (OAC) în cohorta EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition)
Articol de Simona Lazăr, 23 Noiembrie 2023, 16:45
Studiul, realizat de un grup de cercetători britanici, aa inclus 450.111 participanți la EPIC. Am utilizat regresii Cox pentru a investiga asocierile dintre consumul de FUP și riscul de HNC și OAC. S-a efectuat o analiză de mediere pentru a evalua rolul indicelui de masă corporală (IMC) și al raportului talie/șold (WHR) în aceste asocieri. În analizele de sensibilitate, s-a investigat moartea accidentală ca rezultat de control negativ.
Rezultate
În timpul unei urmăriri medii de 14,13 ± 3,98 ani, 910 și 215 participanți au dezvoltat HNC și, respectiv, OAC. Un consum mai mare de 10% g / d de UPF a fost asociat cu un risc crescut de HNC (raport de risc [HR] = 1,23, interval de încredere [IC] de 95% 1,14-1,34) și OAC (HR = 1,24, IC 95% 1,05-1,47). WHR a mediat 5% (IC 95% 3-10%) din asocierea dintre consumul de UPF și riscul de HNC, în timp ce IMC și WHR, respectiv, au mediat 13% (IC 95% 6-53%) și 15% (IC 95% 8-72%) din asocierea dintre consumul de UPF și riscul de OAC. Consumul de UPF a fost asociat pozitiv cu moartea accidentală în analiza de control negativ.
Concluzii
S-a reafirmat faptul că un consum mai mare de UPF este asociat cu un risc mai mare de HNC și OAC în EPIC. Proporția mediată prin adipozitate a fost mică. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a investiga alte mecanisme care ar putea fi în joc (dacă există într-adevăr un efect cauzal al consumului de UPF asupra acestor cancere).