Alzheimer: consumul de grăsimi în timpul sarcinii vă protejează copilul
Potrivit unui nou studiu, viitoarele mame ar putea preveni apariția bolii Alzheimer la descendenții lor.
01 Februarie 2022, 05:59
Pentru a realiza acest lucru, ar fi suficient să aveți o dietă bogată în grăsimi în timpul sarcinii.
Dacă consumul de grăsimi nu este în general recomandat pentru o sănătate bună, viitoarele mămici par să fie o excepție de la regulă. Aceasta este teoria cercetătorilor americani, autori ai unui nou studiu. Potrivit acestora, o dietă bogată în grăsimi în timpul sarcinii ar putea proteja viitorul copil de boala Alzheimer.
„La oameni, persoanele a căror mamă dezvoltă boala Alzheimer prezintă un risc crescut de a dezvolta și această patologie. Cu toate acestea, până acum, nu a fost identificată nicio genă responsabilă pentru o presupusă transmitere maternă”, spune dr. Domenico Pratico de la Universitatea Temple (SUA). unul dintre cercetători. Așa au ajuns acest medic și echipa sa să se intereseze de alimentație în timpul gestației.
„Stilul de viață și alimentația pot modula direct susceptibilitatea la boala Alzheimer, explică autorii cercetării. Aici am investigat dacă o dietă bogată în grăsimi afectează riscul urmașilor de a dezvolta această boală mai târziu în viață.
Mai bune abilități de învățare și memorie
Testele au fost efectuate pe șoareci. Oamenii de știință au administrat o dietă bogată în grăsimi de la începutul până la sfârșitul gestației. Apoi, au fost hrăniți într-un mod mai sănătos în perioada de alăptare. Rezultatele sunt formale: acești șoareci mici aveau abilități de învățare și memorie mai bune decât ceilalți.
Concret, acești șoareci au avut un nivel mai scăzut de beta-amiloid. Se știe că această proteină contribuie la disfuncția celulelor nervoase.
În plus, cercetătorii mai sugerează că o dietă bogată în grăsimi crește activitatea unei proteine care are rolul de a dezactiva trei gene implicate în apariția bolii Alzheimer. Acum, echipa de oameni de știință intenționează să efectueze cercetări suplimentare mai specifice privind dietele și impactul acestora asupra acestei boli degenerative. Aceștia menționează în special dietele bogate în zahăr, proteine sau dieta mediteraneană, ale căror virtuți în materie de sănătate sunt bine stabilite.
Un lucru li se pare sigur: prevenirea bolii Alzheimer trebuie luată în considerare într-un stadiu foarte timpuriu al vieții.
Foto: Pixabay