Angiograful Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare a fost repus în funcţiune
Angiograful Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare a fost repus în funcţiune, după ce montarea de stenturi a fost sistată în 2016, din cauza lipsei de bani pentru consumabile.
10 Noiembrie 2018, 20:55
Satu Mare este judeţul în care sunt înregistrate cele mai multe decese din cauza afecţiunilor cardiace. La Satu Mare, doi medici sunt pregătiţi să lucreze cu echipament de ultimă generaţie, destinat intervenţiilor cardiovasculare. Este vorba despre Alexandru Paziuc şi Bogdan Duţu. Acesta din urmă a fost şi medicul care a făcut prima operaţie imediat după punerea în funcţiune a angiografului pentru prima dată în 2016, la Spitalul Judeţean.
„Intervenţiile efectuate în Satu Mare, la sala de angiografie, se adresează unei palete largi, aproape complete de pacienţi şi anume pacienţi cu angină pectorală de efort, sindroame coronariene acute, infarct miocardic acut, ischemie critică periferică, arteriopatie periferică stabilă”, spune dr. Bogdan Duțu.
Angiograful a fost asigurat de către Academia de Ştiinţe Medicale, printr-un proiect cu finanţare europeană, aparatul având o valoare de aproximativ 600.000 de lei. Spitalul din Satu Mare nu a fost singurul dotat în urmă cu trei ani, alte 16 angiografe fiind achiziţionate prin acelaşi proiect.
„În contractul de finanţare - prevăzuţi 1700 de pacienţi, şi la ora când vorbim s-au făcut 10.323 de pacienţi exploraţi. Cu alte cuvinte, am dorit prin acest proiect să ducem performanţa medicală către populaţie. Nu e nevoie să meargă un bolnav de la Satu Mare sau de la Suceava la Bucureşti să facă aceste explorări”, a mai declarat medicul.
Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă asigură sătmărenii că, în acest moment, există necesarul de consumabile pentru următorii trei ani. Se lucrează patru zile din şapte, iar obiectivul principal este reducerea incidentelor cardiovasculare cu cel puţin 50%.