Anxietatea: vitamina B6 poate contribui la reducerea acesteia
Un studiu realizat de Universitatea din Reading (Marea Britanie) arată că dozele mari de vitamina B6 ajută la reducerea anxietății. E-santé trece în revistă alimentele care conțin cea mai mare cantitate de vitamina B6.
Articol de Simona Lazăr, 23 Martie 2025, 20:53
Poate că ciocolata are reputația de a scăpa de tristețe, dar este departe de a fi singurul aliment care are un efect asupra moralului. Numeroase studii au arătat căo dietă echilibrată are un impact pozitiv asupra depresiei și anxietății. Recent, o echipă de la Universitatea din Reading a analizat mai îndeaproape efectul vitaminelor B6 și B12.
Anxietate: vitamina B6 este mai eficientă decât B12
Vitaminele B joacă roluri importante în procesele metabolice celulare care sunt esențiale pentru funcționarea creierului și a sistemului nervos, inclusiv cele care ajută la menținerea unui echilibru între excitația și inhibiția neuronală. Aceasta din urmă este implicată în multe tulburări neuropsihiatrice, inclusiv depresia.
Cercetătorii au dorit să afle dacă suplimentarea cu doze mari de vitamine B6 sau B12 ar contribui la reducerea anxietății. Ei au reunit 478 de participanți cu vârste cuprinse între 18 și 58 de ani (majoritatea femei). Unii au fost rugați să ia suplimente alimentare care conțineau nutrienții studiați, în timp ce altora li s-a administrat un placebo.
După ce au luat pastile timp de o lună, persoanele care au luat vitamina B6 aveau un nivel de anxietate mult mai scăzut decât la începutul experimentului. Acest efect benefic a fost mai pronunțat decât în cazul persoanelor care au luat suplimente de vitamina B12.
Potrivit cercetătorilor, administrarea de doze mari de vitamina B6 influențează echilibrul dintre inhibiția și excitația neuronală. De asemenea, aceasta pare să reducă simptomele de anxietate autodeclarate.
Ei intenționează să efectueze studii suplimentare asupra altor elemente pentru a îmbunătăți gestionarea stărilor depresive. „Măsurarea efectelor altor micronutrienți asupra acestor măsuri de rezultat ar putea ajuta la identificarea micronutrienților care ar putea fi combinați și testați ca tratamente pentruanxietate și depresie”, afirmă cercetătorii.
Organismul nu produce vitamina B6 și nu o stochează. Acesta o extrage din alimente. Esante aruncă o privire la alimentele care conțin cea mai multă vitamina B6.
Jeleu regal
Jeleul regal este deosebit de bogat în vitamina B6. Conține 6 mg la 100 g, conform tabelului de compoziție nutrițională Ciqual.
Mentă
Menta proaspătă conține aproximativ 0,3mg la 100g. Menta uscată conține o medie de 2,45mg la 100g, conform Ciqual.
Usturoi
Usturoiul este o sursă bună de vitamina B6 (0,8mg per 100g).
Cereale
Toate cerealele conțin vitamina B6.
Somon afumat
Somonul afumat furnizează 1 g de vitamina B6 la 100 de grame.
Soia
Soia și derivatele sale conțin multă vitamina B6.
Ficat de vită
Organele comestibile, cum ar fi ficatul de vită, sunt o sursă bună de vitamina B6. Acesta conține 1,3 mg la 100 g.
Cod
Acest pește conține 1,3 mg de vitamina B6 la 100 g. Este unul dintre cele mai bogate.
Cartofi
Cartofii copți cu coajă conțin 0,6 mg de vitamina B6 (175 g).
Bananele
Fructul cel mai bogat în vitamina B6 este banana. Acesta conține 0,4 mg de vitamina B6 la 100 g.