Aspartamul, în colimatorul Foodwatch şi al Ligii franceze împotriva cancerului
Organizaţia neguvernamentală Foodwatch, asociaţia franceză Ligue contre le cancer (Liga împotriva cancerului) şi aplicaţia franceză de nutriţie Yuka au lansat marţi o petiţie comună prin care solicită interzicerea aspartamului, un îndulcitor controversat, potenţial periculos pentru sănătate, transmite AFP.
04 Februarie 2025, 15:37
Scopul declarat al acestei petiţii, distribuită în 11 ţări europene (Germania, Austria, Belgia, Spania, Franţa, Italia, Irlanda, Luxemburg, Ţările de Jos, Regatul Unit şi Elveţia) este 'să exercite presiune asupra instituţiilor europene pentru a interzice acest aditiv şi să solicite statelor membre ale Uniunii Europene să ia măsuri' de precauţie, conform unui comunicat comun.
Prezent, potrivit Foodwatch, în peste 6.000 de produse, în special în aşa-numitele băuturi răcoritoare fără zahăr, iaurturi 0% sau gume de mestecat, aspartamul este autorizat în Franţa din 1988 şi a stârnit dezbateri cu privire la riscurile pe care le-ar putea prezenta acest îndulcitor artificial asupra sănătăţii, notează AFP.
În 2023, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) l-a clasificat drept 'posibil cancerigen pentru om'.
Potrivit lui Philippe Bergerot, preşedintele asociaţiei Ligue contre le cancer, citat în comunicatul comun, 'nu există niciun motiv pentru a permite expunerea oamenilor la un risc de cancer complet evitabil'. 'Facem apel la factorii noştri de decizie politică să îşi asume responsabilităţile şi să îl interzică', a precizat el.
Alte studii au remarcat riscul de diabet şi de naştere prematură asociat consumului de aspartam.
Aditivul, care poate fi identificat pe etichete prin numărul E 951, a fost reevaluat în 2013 de EFSA, Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară, responsabilă cu evaluarea produselor de pe piaţa alimentară europeană, fără a fi adus în discuţie.
Cu toate acestea, Foodwatch, Ligue contre le cancer şi Yuka şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la 'conflictele de interese', după cum au notat în comunicatul lor.
Potrivit unui raport Foodwatch privind aspartamul, publicat de asemenea marţi şi citat de AFP, 'aproape trei sferturi dintre studiile privind aspartamul considerate fiabile de EFSA au fost finanţate sau influenţate de industria (agroalimentară), ceea ce pune sub semnul întrebării credibilitatea evaluării riscurilor şi, prin urmare, aprobarea aspartamului' de către instituţia europeană.
La sfârşitul anului 2019, aceste trei entităţi de apărare a drepturilor consumatorilor şi sănătăţii au lansat împreună o campanie împotriva sărurilor de nitriţi din alimente, din cauza rolului acestora în apariţia unor cancere digestive, campanie care a avut efecte asupra unor producători care şi-au modificat reţetele. AGERPRES