Atacul de panică, cum apare și cum se tratează
O persoană care suferă un atac de panică are reacții intense, pe care nu le poate controla: inima îi bate foarte tare, valuri de căldură îi inundă corpul, apare senzația de sufocare.
06 August 2015, 05:53
Nu sunt cunoscute statistici exacte, insa se apreciaza ca intre 5 si 10% dintre oameni sufera de atac de panica, izolat sau repetat. Atacul de panica, cum apare si cum se trateaza.
Atacul de panica se caracterizeaza prin brutalitate, sosind pe neasteptate si fiind foarte intens. O criza se manifesta in general printr-o activitate cardio-respiratorie mai rapida si mai intensa decat de obicei si prin simptome neurosenzoriale: ameteala, frisoane.
Durata unui atac de panica este in general de cateva minute, insa poate dura si jumatate de ora. In timpul crizei, cel ce sufera atacul de panica este ingrozit ca va muri, cel mai frecvent din cauza unei crize cardiace. Odata calmat, el resimte o mare usurare, dar si o oboseala puternica.
Simptomele atacului de panica
Atunci cand o persoana are un atac de panica, ea are cel putin patru dintre urmatoarele simptome: transpiratie, palpitatii, tremuraturi, sufocare, respiratie taiata, nod in gat, durere sau jena toracica, greata, ameteala, instabilitate, pierdere a simtului realitatii, teama de pierdere a controlului de sine, teama de moarte, parastezie, frisoane, bufeuri.
Cauzele atacului de panica
Principalele cauze ale atacului de panica sunt stresul, fobiile, traumatismele, mediul material si uman (de exemplu parinti anxiosi) si temperamentul. Anumite substante precum alcoolul, cocaina, canabisul sau halucinogele pot fi si ele la originea atacului de panica.