Bani de la stat pentru programul de reconstrucţie mamară pentru 165 de paciente
Statul asigură anul acesta bani pentru programul de reconstrucţie mamară pentru 165 de paciente. Medicii oncologi apreciază însă că programul este departe de nevoile reale şi ar limita accesul femeilor care au nevoie de această procedură.
10 Noiembrie 2018, 22:04
Preşedintele Societăţii Române de Chirurgie a Sânului şi Oncologie, profesor doctor Alexandru Blidaru, consideră că programul ar trebui să ţină cont de realităţile din practica medicală: „Atâta vreme cât cei care decid numărul, felul, locul, momentul, în care se fac astfel de operaţii, care nu au habar de povestea asta, e clar că lucrurile nu vor merge bine, cu toată dorinţa de a se face reconstrucţie, dar reconstrucţia e o mică bucăţică în privinţa diagnosticului şi tratamentului cancerului mamar. Necazul e că el a fost prost gândit şi merge prost. Acum, după noi criterii, în care aceste paciente sau instituţiile în care se poate face acest tip de operaţii sunt arbitrare şi nu o să facă decât să limiteze accesul şi posibilităţile de a rezolva aceste persoane”.
Totodată, profesor doctor Alexandru Blidaru susţine că o problemă a pacientelor cu cancer mamar este şi lupta cu mentalitatea că operaţia trebuie neapărat să fie extinsă, că numai mastectomia salvează, puncţia răspândeşte boala şi că atunci când te-ai îmbolnăvit de cancer mamar, trebuie să-ţi schimbi toate obiceiurile, inclusiv cele alimentare şi că alimentaţia va vindeca boala.
Medicul afirmă că nici un fel de alimentaţie nu previne în toate cazurile apariţia afecţiunii, pentru că ea are multe cauze genetice şi în nici un caz alimentaţia nu vindecă.