Boala Creutzfeldt-Jakob: semne vizibile la nivelul ochiului
Maladia Creutzfeldt-Jakob este rară, dar... fatală! Simptomele vizibile la nivelul ochilor ar permite diagnosticarea precoce și gestionarea eficientă a bolii Creutzfeldt-Jakob.
29 Ianuarie 2022, 08:34
Vestea bună, care vine de la cercetătorii californieni, este că unele semne ale afecțiunii sunt vizibile în ochii pacienților - ceea ce înseamnă că un semnal de alarmă se poate trage acum mult mai repede. Identificarea tuturor acestor semne poate conduce la un diagnostic precoce și, deci, la inițierea unui tratament foarte devreme și la ameliorarea ori chiar vindecarea bolii și prelungirea speranței de viață.
Iată care sunt concluziile cercetătorilor din California, Statele Unite, în urma cercetării semnelor bolii în ochii a 11 pacienți... care din păcate decedaseră (fără acest destin implacabil al bolnavilor, cercetarea nu ar fi fost posibilă și nici uluitoarea descoperire).
În eșantioanele prelevate de la aceștia au fost detectați „prioni” - al căror nume este o prescurtare/ concentrare a cuvintelor „proteină” și „infecție”. Aceasta este cea mai mică proteină identificată până în prezent. Este vorba de un agent infecțios care provoacă boli nervoase la om și la animale. Prionul se deosebește radical de toți ceilalți agenți patogeni prin faptul că este alcătuit numai din albumină, fără să conțină acizi nucleici, care sunt, după cum se știe, purtătorii informației genetice la toate viețuitoarele.
Ei bine, aceasta este proteina responsabilă de apariția bolii Creutzfeldt-Jakob. Iar ochii sunt un indicator interesant în ce privește ceea ce se întâmplă în creier. Descoperirea va permite diagnosticarea mai eficientă a maladiei.
Boala Creutzfeldt-Jakob este o afecțiune prionică, cea mai întâlnită în Europa, care se poate transmite de la om la om. Persoanele cele mai expuse erau cele care practicau canibalismul sau foloseau pentru vindecare țesuturi de la cadavre umane (glanda epifiză de exemplu).Este o afecțiune neurologică degenerativă, cu evoluție rapidă, fatală. Afectează atât omul cât și animalele. Este cauzată de prioni (proteine fără AN dar capabile de autoreproducere).
Simptomele sunt asemănătoare cu cele ale altor tulburări ale creierului, cum ar fi demența sau boala Alzheimer. Această afecțiune a căpătat atenția publicului din 1990, când mai multe persoane din Marea Britanie au dezvoltat o formă a acestei boli, dupa ce au consumat carne de vită infestată cu Encefalopatia spongiformă bovină (boala vacii nebune).
La nivel mondial, incidența bolii Creutzfeldt-Jakob este de un caz la un milion, anual, iar cel mai des este manifestată de persoane în vârstă.CDJ (Creutzfeld-Jakob) este o boală infecțioasă la care nu se cunosc cauzele precise.
Foto: Pixabay