Boala Lyme: cele 6 zone cu risc de mușcătură de căpușe
Căpușele - vectori potențiali ai mai multor bacterii, inclusiv boala Lyme - sunt deosebit de active din aprilie până în octombrie.
30 Iunie 2021, 04:11
Prin urmare, este important să vă protejați atunci când vă aflați în locuri frecventate de acești acarieni. Vă vom arăta cele șase zone preferate de acestea, unde se înmulțesc și devin un risc pentru animale de companie și, mai ales, pentru oameni.
Boala Lyme: cele 6 zone cu risc de mușcături de căpușe
Căpușele sunt acarieni paraziți care se atașează de pielea gazdei lor - atât la oameni, cât și la animale - prin aparatul lor bucal, numit rostru. Odată fixate, îți „beau” sângele. Atunci pot transmite agenții patogeni pe care îi transportă. Una dintre aceste bacterii, poate cea mai cunoscută, este bacteria Borrelia, care cauzează boala Lyme. Pentru a evita mușcăturile, este esențial să cunoaștem locurile pe care parazitul le frecventează.
Iată care sunt cele 6 zone cu risc de mușcături de căpușe:
Grădini private
Căpușele sunt din ce în ce mai frecvente în grădinile private. 28% din mușcăturile care au avut loc între 2017 și 2019 au avut loc într-o grădină privată, iar rata a crescut la 47% în 2020.
Prin urmare, trebuie să fim prudenți și în acest loc, care nu e perceput ca fiind un pericol.
Parcuri urbane
De asemenea, este puțin cunoscut: căpușele pot prospera și în parcurile orașului. 29% dintre persoanele care au raportat o mușcătură de căpușă au întâlnit parazitul într-un parc urban.
Zone împădurite
Zonele împădurite sunt mediul preferat pentru căpușe. 48% din mușcăturile raportate au avut loc în pădure.
Zonele de câmpie
Căpușele le plac și ierburile înalte de âmpie. 11% din mușcăturile înregistrate în 2019 au avut loc în aceste zone.
În proximitatea unui luciu de apă (lacuri, iazuri ...)
Căpușelor le plac și zonele umede. Prin urmare, nu este neobișnuit să le întâlnești lângă luciurile de apă, cum ar fi lacuri, iazuri sau iazuri.
Zone de coastă
Un studiu recent american publicat în revista Applied and Environmental Microbiology, a dezvăluit că căpușele ar putea fi prezente și în zonele de coastă. Se stabilesc în principal în zone împădurite ale coastelor.
Ce trebuie făcut în caz de mușcătură de căpușă?
Este important să evitați cele mai frecvente greșeli, cum ar fi purtarea hainelor scurte. A avea reflexele potrivite după o mușcătură de la parazit ajută la limitarea riscului de boli și infecții.
Dacă după o plimbare afară, observați o căpușă, trebuie să acționați astfel:
Utilizați un cârlig pentru căpușe: plasați cârligul sub căpușă cât mai aproape de piele, apoi rotiți ușor până când animalul se desface. Este important să nu utilizați un produs precum eterul, pe animale.
Dezinfectați pielea cu un antiseptic.
Verificați dacă nu există alte căpușe agățate în altă parte: este obișnuit să fiți mușcați de mai mulți paraziți în timpul aceleiași călătorii. Repetați acțiunea a doua zi pentru a localiza o căpușă care s-ar fi înghițit peste noapte și nu ar fi fost detectată cu o zi înainte.
Aveți grijă la simptome: este necesar să consultați medicul dacă apare o placă roșie și rotundă mărită în cerc în zona mușcăturii la câteva săptămâni după mușcătura de căpușă. Alte semne îngrijorătoare sunt febra, paralizia feței, furnicături la nivelul membrelor sau umflarea articulațiilor.
Simona Lazăr
Foto: Pixabay