Bolile de inimă determină 60% dintre decesele care se produc în România
60% dintre decesele care se produc în România sunt determinate de bolile cardiovasculare – o cifră mare comparativ cu ţările din comunitatea euroepeană unde este de 48%.
24 Septembrie 2015, 05:47
România este astfel printre ţările din Europa cu rată ridicată de mortalitate, deşi numărul deceselor provocate de bolile cardiovasculare a scăzut în ultimii ani.
Pe fondul diferitor probleme emoționale, bolile cardiovasculare au frecvență tot mai ridicată. Acestea se dezvoltă sub diferite forme, variază în funcție de natură și gravitate și pot fi temporare sau cornice.
Cele mai comune boli ale sistemului cardiovascular sînt: angina pectorală, infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, miocardita, artereoscleroza, aritmia, iar cele mai întilnîte sînt hipertensiunea, cardiomiopatia ischemică, tulburările de ritm şi deficienţele valvelor.
Care sînt cauzele bolilor de inimă?
Stresul constant și anxietatea, resentimentele, gelozia, frica, furia, reprimarea emoțiilor, traumele emotionale, dieta săracă, obezitatea, diabetul, reumatism și bolile de ficat, lipsa activității fizice, fumatul, alimentaţia bogată în grăsimi, carnea roşie şi sarea, consumul de alcool, sedentarismul și factori genetici sunt principalele cauze ale instalării bolilor cardiovasculare.
Care sînt semnele și simptomele bolilor cardiovasculare?
Simptomele depind de anumite cauze, gravitatea și de tipul bolii și de multe ori se manifestă asimptomatic. În anumite cazuri, semnele unei boli de inimă pot fi:
1.dureri în piept, de multe ori asociate cu angină pectorală sau un atac de cord;
2. dureri de tip junghi în piept – un simptom frecvent de pericardită;
3. senzație de emoție dezordonată, cunoscut sub numele de ritm cardiac;
4. dificultăți de respirație;
5. retenția de lichide în picioare, glezne, abdomen, inimă sau plămîni;
6. slăbiciune, amețeli sau leșin.