Cafeaua – cheia longevității? 10 mituri despre licoarea magică
Pentru mulți dintre noi, o dimineață fără cafea este ca o zi fără soare. Stârnind controverse de mai bine de 1000 de ani, din cauza efectelor sale asupra organismului uman, licoarea care ne trezește simțurile a dat naștere multor mituri.
22 Martie 2016, 14:44
Iată care sunt câteva dintre ele:
1. Cafeaua dăunează inimii – fals
Studiile au demonstrat că nu există o asociere între consumul moderat de cafea şi problemele cardiovasculare, inclusiv ateroscleroza, infarctul de miocard şi hipertensiunea. Pentru cei care nu au consumat cafea o anumită perioadă de timp, cofeina poate provoca o presiune a sângelui mai ridicată. Cofeina consumată în exces însă, poate afecta muşchiul inimii, provocând palpitaţii.
2. Cafeaua combate durerile de cap și migrenele – adevărat
Explicația rezidă din faptul că medicamentele care combat cefaleea conțin cafeină. Prin urmare, atunci când ai dureri de cap, bea o ceașcă de cafea și durerile de cap vor dispărea.
3. Cafeaua crează insomnie - fals
Corpul uman absoarbe cafeina rapid, dar o și elimină la fel de repede. Procesată în principal prin intermediul ficatului, viața cafeinei din organism este scurtă. În medie, durează aproximativ patru-cinci ore pentru eliminarea a jumătate din cantitatea din corp și după încă cinci ore, 75% din alcaloid dispare. În schimb, dacă ești foarte sensibil, o ceașcă de cafea consumată dimineața îți poate afecta somnul.
4. Cafeaua este cheia longevității - adevărat
Studiile asupra sănătății cardiovasculare spun că o ceașcă de cafea fiartă la ibric ar putea fi explicația pentru care locuitorii din insula grecească Ikaria ajung la respectabila vârstă de 90 de ani. "Cafeaua grecească fiartă la ibric este bogată în polifenoli și antioxidanți și conține doar o cantitate moderată de cofeină, având mai multe beneficii în comparație cu alte băuturi pe bază de cafea", spune medicul Gerasimos Siasos.
5. Cafeaua te trezește din beție - fals
Cafeaua înrăutățește simptomele mahmurelii, în loc să le diminueze, întrucât accentuează deshidratarea organismului. Oamenii doar au impresia ca o ceașcă de cafea îi “trezește” din beție. În acest caz, cafeina poate fi foarte înșelătoare: șoferii, de exemplu, cred că o cantitate considerabilă îi ajută să facă față la volan, dar timpul de reacție și judecata sunt la fel de afectate. Nu consumați cafea pentru a combate efectele alcoolului și nu conduceți dacă ați băut alcool înainte.
6. Cafeaua te face mai inteligent - adevărat
Cafeaua stimulează activitatea cerebrală și îmbunătățește mai multe funcții cognitive: memoria, dispoziția, vigilența, nivelul de energie din corp.
7. Cafeaua arde grăsimile – adevărat
Trebuie să știți că fiecare produs care accelerează arderea grăsimilor are în compoziție cafeina. Cafeaua stimulează rata metabolică cu 3-11%. De asemenea, alte studii au confirmat că această substanță poate să accelereze arderea grăsimilor cu 10% în cazul persoanelor obeze și cu 29% în cazul persoanelor slabe.
8. Cafeaua te protejează de bolile bătrâneții – adevărat
Pentru că îmbunătățește activitatea cognitivă, cafeaua are efecte puternice împotriva Alzheimerului și a demenței, boli care afectează persoanele cu vârstă peste 65 de ani. Pentru acestea nu există tratament, dar o cafea pe zi poate fi o metodă foarte bună de prevenție.
9. Cafeaua protejează ficatul – adevărat
Și ficatul are de beneficiat de pe urma dozei zilnice de cafea. Dr. Craig Lammert, autorul principal al studiului și un gastroenterolog, au arătat că un consum regulat de cafea poate reduce riscul de contractare a bolii numite Colangita sclerozanta primitivă. Aceasta este o boală rară de ficat, care poate provoca distrugeri mari și, dacă este nediagnosticată sau netratată, poate provoca cancer biliar, ciroză sau insuficiență hepatică. Pe de altă parte, studiile recente au demonstrat că două căni de cafea pe zi reduc riscul de cancer la ficat cu 30%.
10. Cafeaua reduce riscul de cancer de colon – adevărat
2-3 cești de cafea pe zi sunt benefice pentru organism, deoarece unele componente din cafea, cum ar fi cafeina, antioxidanţii (acidul clorgenic, melanoidinele), cafestolul, kahweolul, au acest efect protectiv. La ora actuală, cafeaua este o sursă majoră de antioxidanţi.