Cancerul de stomac: 8 semne de alarmă
Aproximativ 6.500 de cazuri noi de cancer de stomac sunt depistate în fiecare an în Franța. Cu toate acestea, el este adesea diagnosticat târziu, deoarece simptomele sale sunt similare cu cele ale mai multor boli gastrice. Un medic american evidențiază 8 semne timpurii de avertizare.
Articol de Simona Lazăr, 31 Ianuarie 2025, 22:09
Cancerul de stomac este o tumoare malignă care își are originea în celulele stomacului. Acesta afectează în principal persoanele cu vârsta de peste 50 de ani și mai ales bărbații. De fapt, există de două ori mai multe cazuri în rândul bărbaților. Boala este responsabilă de aproape 4.500 de decese în fiecare an în Franța.
Simptomele sale nespecifice - adesea confundate cu cele ale unor patologii gastrice benigne obișnuite - sunt susceptibile de a duce la un diagnostic tardiv. Cu toate acestea, există o serie de lucruri care pot atrage atenția asupra acestei afecțiuni
Dr. El-Hayek, chirurg generalist la Cleveland Clinic (SUA), confirmă în paginile ziarului britanic Express. „Potențiale semne de avertizare ale cancerului de stomac pot apărea atunci când mergeți la toaletă”. El continuă avertizarea: „V-ați schimbat obiceiurile intestinale? Faceți o programare la medicul dumneavoastră”. În acest slideshow, puteți vedea cele 8 simptome care vă pot determina să suspectați un cancer la stomac într-un stadiu incipient și să consultați medicul de familie.
Cancerul de stomac: factori de risc la care trebuie să fiți atenți
În plus față de simptome, trebuie, de asemenea, să puteți identifica factorii din viața dumneavoastră de zi cu zi care sunt ușor modificabili și susceptibili de a crește riscul de a dezvolta cancer la stomac. Cercetările avertizează împotriva :
Consumul ridicat de sare: acesta este unul dintre principalii factori de risc pentru cancerul de stomac. Prin urmare, trebuie să aveți grijă să nu consumați alimente prea sărate (de exemplu, sare dietetică, mezeluri).
Alimentele afumate: „Nitrații și nitriții, substanțe formate în timpul afumării alimentelor sau prezente în mod natural în anumite legume, sunt, de asemenea, considerate a crește riscul de cancer la stomac”, precizează Fundația ARC.
O dietă săracă în fructe și legume: Consumul regulat de fructe și legume proaspete bogate în antioxidanți oferă un efect protector.
Consumul de alcool: consumul a 3 sau mai multe pahare de alcool pe zi crește riscul de cancer de stomac.
Fumatul: tutunul în toate formele sale - țigări, trabucuri și pipe - crește riscul apariției unei tumori la stomac.
Aveți adesea diaree
Aveți sânge în scaun
Sunteți constipat în mod regulat
Vomitați
Aveți dificultăți la înghițire
Sunteți plin cu puțin
Vă simțiți adesea balonat
Pierzi în greutate fără niciun motiv