Când greutatea pune presiune asupra articulațiilor...
Cu cât sunteți mai supraponderal, cu atât mai mult apasă asupra articulațiilor. Ca urmare, persoanele care suferă de obezitate au foarte des și probleme osteoarticulare. Cea mai frecventă patologie este osteoartrita genunchiului, riscul crescând chiar și în cazul unui exces ponderal moderat.
Articol de Simona Lazăr, 31 Decembrie 2023, 10:58
Excesul de greutate pune presiune asupra articulațiilor
Obezitatea este un factor de risc osteoarticular
Excesul de greutate expune articulațiile la o uzură mecanică prematură. Această uzură mecanică este legată, dar nu se limitează la, forțele suplimentare exercitate asupra articulațiilor încărcate. O distribuție ușor diferită a acestor forțe poate fi, de asemenea, observată la persoanele supraponderale, ceea ce le conferă uneori un mers diferit.
Știind că genunchii sunt supuși unei forțe reprezentând de 3 până la 6 ori greutatea corpului atunci când merg, este ușor de înțeles de ce riscul de gonartroză (osteoartrita genunchiului) este de 4 până la 5 ori mai mare la persoanele obeze.
În mod similar, înlocuirile de șold sunt de 2,5 ori mai frecvente la subiecții obezi.
Prin urmare, persoanele cu probleme de greutate sunt mai predispuse la osteoartrită decât altele, în special osteoartrita genunchilor și chiar a șoldurilor, dar și a articulațiilor încheieturii mâinii și ale încheieturii mâinii.
Afectarea este în general bilaterală în cazul obezității, iar riscul crește proporțional cu indicele de masă corporală, dar există chiar și în cazul unor niveluri scăzute de greutate.
Obezitatea duce la osteoartrită sau viceversa?
Întrucât durerile cauzate de osteoartrită sunt asociate cu o reducere a activității fizice, ceea ce poate duce la un stil de viață sedentar (un factor care favorizează creșterea în greutate), s-a demonstrat în mod clar că obezitatea este cea care precede apariția osteoartritei, și nu invers.
Supraîncărcarea mecanică nu este singurul factor care afectează articulațiile. De fapt, întrucât țesutul adipos este implicat în sinteza a numeroși hormoni și factori de creștere, nivelurile anormale ar putea duce la deteriorarea cartilajului și a oaselor, favorizând apariția sau agravarea osteoartritei. În cele din urmă, excesul de grăsime, în special grăsimea abdominală, ar putea avea o influență asupra densității minerale osoase.
Trebuie reamintit faptul că supraponderabilitatea sau obezitatea cresc riscul de osteoartrită de 4 sau 5 ori, printr-un efect mecanic sau metabolic.
Ce se întâmplă cu supraponderabilitatea și alte patologii osteoarticulare?
În ceea ce privește durerile lombare, excesul de greutate nu pare să joace un rol declanșator. Pe de altă parte, excesul de greutate poate favoriza cronicizarea durerii lombare. Acesta este motivul pentru care persoanele supraponderale suferă adesea de dureri de spate.
Poliartrita este o boală autoimună care implică factori genetici și de mediu, nu greutatea.
Pe de altă parte, asocierea cu guta este bine cunoscută, deși nu știm cu adevărat de ce: persoanele care suferă de gută sunt mai des supraponderale.
Obezitatea și articulațiile: sfaturi practice
Scăderea în greutate
Se spune că pierderea a 500 g este echivalentă cu scăderea cu 2 kg a articulațiilor la fiecare pas pe care îl faceți.
În timp ce obezitatea poate provoca daune majore sistemului musculo-scheletic, vestea bună este că și o pierdere modestă în greutate (5-6% din greutatea corporală) poate îmbunătăți semnificativ starea funcțională a articulațiilor și reduce durerea asociată cu osteoartrita.
Activitatea fizică
Activitatea fizică este foarte recomandată, dar nu orice fel de activitate. În funcție de starea articulațiilor, de localizarea lor și de simptome, anumite exerciții, prin întărirea mușchilor, ajută la consolidarea articulațiilor, la reducerea durerii și a rigidității articulare, la îmbunătățirea flexibilității și la încetinirea progresiei osteoartritei. Pe de altă parte, anumite exerciții pot provoca mai multe leziuni la nivelul articulațiilor. Prin urmare, ar trebui să discutați cu medicul dumneavoastră despre acest aspect, astfel încât să poată fi elaborat un program personalizat, eventual cu ajutorul unui fizioterapeut.