Căsătoriile nefericite dăunează memoriei
Un mariaj nefericit nu numai că nemulţumeşte partenerii, însă le poate afecta și memoria. Acestea sunt rezultatele unui studiu efectuat în SUA. Cercetarea realizată de experţi de la Universitatea din Ohio confirmă faptul că stresul constant cauzat de partener inflamează neuronii din creier şi afectează memoria.
04 Martie 2016, 06:17
Principalul „vinovat” de acest efect negativ este sistemul imunitar. În cadrul experimentului efectuat pe şoareci, cercetătorii au constatat că rozătoarele care au suportat în mod constant un „tiran” mai mare și mai agresiv au fost incapabile să-și amintească o cale de ieșire dintr-un labirint, deşi anterior reuşiseră.
Animalele de laborator au suferit această „înfrângere socială” în mod regulat, în principal din cauza dominaţiei rozătoarei „alfa”. Scopul experimentului a fost de a imita stresul psihologic cronic resimţit de oameni.
Studiul poate oferi noi linii directoare pentru tratamentul persoanelor care au suferit o hărțuire psihică în mod constant. „Este vorba despre stres cronic, şi nu despre stres pe termen scurt”, a declarat unul dintre cercetătorii participanţi la experiment.
În primul studiu de acest gen, în care s-a urmărit stabilirea legăturii dintre memoria pe termen scurt și stres, în afară de „înfrângerea socială”, la rozătoare au fost observate şi modificări la nivelul creierului. Acestea includ procese inflamatorii provocate de sistemul imunitar ca răspuns la presiunea externă.
Dovada privind reacţia imună o reprezintă prezenţa în creierul rozătoarelor stresate a celulelor sistemului imunitar cunoscute sub numele de macrofage. Acest lucru a permis oamenilor de știință să stabilească faptul că problemele legate de memoria pe termen scurt sunt cauzate de inflamaţiile provocate de sistemul imunitar.