Căscatul. De ce căscăm și care este legătura dintre căscat și creier?
Căscatul este o formă de relaxare a musculaturii, care, în mod paradoxal, are efecte benefice asupra organismului, echilibrând nivelul de oxigen din creier.
21 Iunie 2017, 13:30
Deși majoritatea oamenilor acest fenomen cu starea de plictiseală sau de oboseală, studiile științifice infirmă legătura dintre acestea. Recent, cercetătorii de la Universitatea Princeton au descoperit că acest fenomen reglează temperatura creierului și previne supraîncălzirea. Căscatul răcorește creierul, în timpul procesului, aerul cald fiind înlocuit cu un aer mai rece.
Căscatul este contagios?
Căscatul este un proces fiziologic comandat și controlat de hipotalamus, care durează în medie 6 secunde. Acesta este contagios, atunci când cineva începe să caște din diverse motive se transmite și la ceilalți precum un virus, molipsirea fiind explicată științific prin declanşarea mecanismelor emfatice care funcţionează pentru a menţine vigilența de grup.
Această acțiune involuntară a organismului indică relaxarea psihică după o perioadă de alertă și poate fi și un mod de exprimare a emoțiilor puternice: frică, furie, plictiseală, stres. De asemenea, căscatul conduce la secreția unei substanțe asemănătoare cu uleiul, care îmbracă plămânii și ușurează respirația.
Iată și alte efecte benefice ale căscatului asupra organismului:
1. Răcorește creierul
Pentru a funcționa cât mai eficient, creierul uman are nevoie de aer rece. Atunci când nu primește suficient aer, creierul încearcă să găsească noi modalități de procurare a aerului.
Căscatul operează precum o fereastră termală, care ajută la oxigenarea creierului. Chiar și atunci când temperatura exterioară depășește temperatura corpului uman, în timpul procesului de căscat creierul primește aer proaspăt.
Căscatul acționează și ca un energizant general al organismului, având efecte similare unei cești de cafea. Oferă astfel energie pentru întreaga zi.
2. Oxigenează organismul
Căscatul ne ajută să eliminăm aerul prost din organism, pe care îl înlocuiește cu aer proaspăt. Acest proces natural mărește nivelul de oxigen din sânge și îl scade pe cel de dioxid de carbon.
3. Menține atenția
Căscatul este în strânsă legătură și cu somnul, deoarece căscăm mult mai frecvent înainte și după ce dormim, însă trebuie să stiți că acesta nu ne face mai vigilenți și nici nu induce somnul.
Oboseala și lipsa somnului măresc temperatura creierului, astfel că acest proces natural apare în special în aceste momente. Căscatul ajută astfel la adaptarea creierului la anumite stări, precum tranziția de la starea de somnolență la cea de trezire. Căscatul reflectă și un mecanism al creierului prin care se menține atenția și puterea de concentrare.
4. Reduce temperatura corpului
Căscatul ajută la oxigenarea creierului și la reducerea temperaturii, însă efectul este de scurtă durată. Imediat după ce terminăm de căscat, corpul revine la temperatura inițială.