Ce au voie și ce nu să mănânce pacienții cu boli hepatice. Află care este regimul alimentar recomandat
Afecțiunile hepatice pot schimba modul în care corpul utilizează substanțele nutritive din alimente. Unii oameni cu boli hepatice, datorită alimentației nepotrivite, nu obțin suficienți nutrienți și pierd în greutate.
26 Mai 2017, 07:31
O dieta adecvată bolilor hepatice oferă cantitatea potrivită de calorii, nutrienți și lichide de care aveți nevoie pentru a controla simptomele.
Dacă aveți o afecțiune hepatică, există unele considerații speciale pe care trebuie să le faceți în dieta pentru a rămâne sănătoși din punct de vedere nutrițional și pentru a vă ajuta să vă gestionați starea. Unele dintre acestea sunt specifice anumitor boli hepatice, altele se referă la cât de avansată este boala hepatică.
Este important să consumați o varietate de alimente din toate grupele de alimente în fiecare zi pentru a rămâne la o greutate sănătoasă.
In concluzie, consumul unei alimentații bune, echilibrate, este esențială pentru persoanele cu probleme hepatice. (PM)
Ce au voie și ce nu să mănânce pacienții cu boli hepatice. Află care este regimul alimentar recomandat
Hepatita este o boală infecțioasă, de natură virală, microbiană sau toxică a ficatului care constă în distrugerea celulelor hepatice. Există mai multe forme ale bolii ca: Hepatită A, Hepatită B, Hepatită C, Hepatită D, Hepatită E, Hepatită F, Hepatită G.
Indiferent de tipul virusului care determină apariția hepatitei, pentru protejarea funcțiilor hepatice, dar și pentru susținerea recuperării organismului, este necesar ca bolnavii de hepatită să respecte un anumit regim alimentar.
Livia Nena, biolog cu specializare în nutriție, precizează, în cadrul interviului, ce alimente au voie să consume, dar și ce alimente le sunt interzise cu desăvârșire pacienților cu afecțiuni hepatice.
În cazul hepatitei, mâncărurile nu trebuie sărate sau condimentate, cel puțin într-o primă fază, mă refer mai la ales la hepatita A, cea care este infecțioasă. În general, se recomandă ca, după mese, persoana să stea întinsă pe partea dreaptă, de obicei, pentru că acesta poziţie asigură o mai bună drenare a bilei.
Cât timp?
O jumătate de oră. Este indicată consumarea laptelui dulce și a unor ceaiuri ca sunătoare, mentă, mușețel.
Ce au voie și ce nu să mănânce bolnavii de hepatită?
Am să încep cu alimentele interzise în cazul bolnavilor de hepatită: băuturile alcoolice, cărnurile grase sau afumate, precum și cele condimentate, conservate, prăjite, cum este, de exemplu, șnițelul. De asemenea, vânatul, mezelurile, pastramele, pateul, cârnații, caltaboșul, din păcate, nu intră în alimentele permise bolnavilor cu hepatită.
De sărbători pot face o excepție, pot gusta din cărnuri grase?
Din păcate, dacă persoana este afectată grav, deci dacă ficatul este afectat peste 50%, aceste alimente sunt strict interzise. De sărbători se pot consuma cărnurile slabe, preparate în mod sănătos. Ouăle prăjite, ochiurile, omletele, maioneza, oul de rață sunt total excluse.