Ce este „piciorul atletului”?
Sportivii suferă adesea de piciorul atletului, deoarece ciuperca este contagioasă și este adesea contractată prin mersul desculț în dușuri, vestiare și pe marginea piscinelor. Transpirația în pantofi sport favorizează, de asemenea, apariția piciorului de atlet, la fel ca și purtarea cizmelor pentru marinari, de exemplu.
Articol de Simona Lazăr, 18 Martie 2025, 21:03
Fungii care atacă degetele de la picioare
Piciorul atletului este o infecție cauzată de ciuperci microscopice (drojdii sau dermatofiți), care se găsește cel mai adesea între degetele de la picioare și care determină roșeață, descuamare și chiar bășici. Piciorul de atlet poate duce la apariția unor crăpături sau fisuri mai mult sau mai puțin adânci, care provoacă arsuri și mâncărimi.
Leziunea începe în general la baza pliului, care devine roșu, solzos și iritat. Zona provoacă mâncărimi și crăpături.
Cum se tratează piciorul atletului?
Ca majoritatea micozelor, piciorul de atlet este benign și se poate vindeca în decurs de o lună cu ajutorul unui agent antifungic și al unei bune igiene. Acesta este de obicei un gel aplicat pe piele. În cazurile severe sau în caz de recidive frecvente, se administrează antifungice pe cale orală (comprimate).
Complicații, recurențe și transmiterea piciorului de atlet
Dezavantajul piciorului de atlet este recurența sa frecventă și riscul ridicat de transmitere de la o persoană la alta, în special atunci când se merge desculț în locuri publice, dar și atunci când se schimbă haine sau pantofi.
În cazul fisurilor, piciorul de atlet poate fi complicat de o infecție bacteriană. Tratamentul va include atunci antibiotice.
În sfârșit, piciorul de atlet netratat poate contamina unghiile și duce la onicomicoză sau ciuperca unghiilor.
Din toate aceste motive, este important să vă verificați în mod regulat degetele de la picioare pentru a depista începuturile piciorului de atlet, astfel încât să puteți beneficia de un tratament precoce. De asemenea, este recomandabil să respectați regulile de igienă de mai jos.
Regulile de igienă sunt, de asemenea, preventive
Nu mergeți desculț, ci purtați sandalele proprii în dușurile publice, în vestiare sau la piscină.
Nu faceți schimb de articole de toaletă: prosoape, clești de unghii etc.
Spălați-vă bine picioarele în fiecare zi, inclusiv între degete, apoi uscați-le bine, din nou, inclusiv între degete. Păstrați-le uscate.
Pentru a evita macerarea, folosiți pudră de talc și purtați șosete din fibre naturale, ideal 100% bumbac, în pantofi destul de mari pe care îi uscați în fiecare zi deschizându-i cât mai mult posibil, ideal fiind să aveți două perechi de pantofi.