Ce este sughiţul şi cum putem scăpa de el?
De multe ori ni se întâmplă ca din senin, liniştea să ne fie tulburată de apariţia sughiţului. Sughiţul este o contracţie involuntară şi convulsivă a diafragmei, însoţită de un sunet caracteristic, scurt şi repetat. Acesta poate să apară la orice vârstă, inclusiv la copii, afectând în mod egal cele două sexe.
14 Februarie 2017, 08:22
Disconfortul generat de sughiţ nu durează, în general, mai mult de câteva minute şi nu trebuie considerat un motiv de îngrijorare, fiind o reacţie normală a organismului.
Există însă şi situaţii în care sughiţul poate dura peste 48 de ore, fiind persistent şi refractar. Din motive necunoscute, acest tip de sughiţ apare mai frecvent la bărbaţi.
Cele mai frecvente cauze ale sughiţului cu durata scurtă sunt: fumatul excesiv, mâncatul prea rapid cu înghiţirea concomitentă a unei mari cantităţi de aer, stomacul prea plin, schimbarea bruscă a temperaturii din cameră. Există şi situaţii, mai rare, în care psihicul este punctul de plecare. De obicei, stresul este principalul vinovat în acest caz, iar sughiţul se calmează odată cu inducerea somnului.
Iată care sunt cele mai eficiente remedii care pot fi încercate pentru a opri sughiţul:
1.Ţineti-vă respiraţia o scurtă perioadă de timp
2. Respiraţi într-o pungă de hârtie
3. Faceţi gargară cu apă rece
4. Beţi suc de lămâie sau oţet
5. Trageţi genunghii la piept sau aplecaţi-vă în faţă pentru a comprima pieptul
În cazul unui sughiţ prelungit, există câteva soluţii naturale, care vă pot scăpa de această problemă:
1. O lingură de seminţe de mărar, din ultima recoltă, se amestecă cu o lingură de apă rece şi se lasă la macerat timp de zece minute. Se adaugă 150 ml apă calduţă, se lasă în repaus câteva minute. Se strecoară printr-un tifon şi se bea încet, cu înghiţituri rare, bine salivat, de trei, patru ori pe zi.
2. O linguriţă de seminţe de chimen se amestecă cu puţină apă. Se înghite acest amestec o dată pe zi, dimineaţa, pe stomacul gol.
3. Se prepară un amestec format din 80 grame roiniţă (lămâiţă) şi 20 grame valeriană. Se face o infuzie din două linguriţe la o cană de apă
fierbinte (timp de infuzare 10-15 minute). Se beau două, trei căni pe zi.