Ce substanțe dăunătoare conține țigara electronică
Țigara electronică devine din ce în ce mai populară, este considerată un mod sigur prin care se poate renunța la fumat sau ceva inofensiv.
23 Decembrie 2015, 08:00
Dar cand privim ingredientele cu atentie, observam ca apar cateva semnale de alarma – compusi daunatori pentru organism. Sunt foarte multe arome, peste 7.000 de varietati de gusturi disponibile in forma lichida, iar pentru a le crea, producatorii utilizeaza substante ca diacetil, acetoina si 2,3-pentandiona.
Toate acestea pot avea efecte grave asupra intregului sistem respirator, mai ales ca sunt folosite in cele mai multe tipuri de tigari electronice.
Diacetilul este o substanta chimica de culoare galbuie-verzuie ce se foloseste pentru a obtine un gust specific. Insa cercetatorii au gasit legaturi intre expunerea industriala la acest produs si bronsiolita obliteranta, o afectiune severa care poate obstructiona caile respiratorii.
S-au inregistrat cazuri, diverse simptome si anomalii, toate in urma expunerii la diacetil.
Acetoina este un alt compus, un aditiv utilizat in tigari, prezent acum si in tigara electronica. Aceasta substanta este iritanta pentru ochi, piele si membrana mucoasa a plamanilor si poate deveni toxica atunci cand este inhalata, chiar si in cantitati reduse.
In prezent, se realizeaza teste, deoarece la fel ca diacetilul, acetoina creste riscul de stres oxidativ si duce la degradarea sistemului respirator.