Ce suplimente să luăm, în funcţie de organul bolnav
Nutriționiștii și medicii se înghesuie să recomande tot felul de vitamine pentru întărirea organismului, dar numai anumite suplimente conțin mixul potrivit. Vezi ce ar trebui să adaugi în dietă, în funcție de afecțiunile și nevoile tale.
26 Iunie 2015, 04:06
Pentru imunitate
Deși te-ai aștepta ca cea mai importantă vitamină pentru imunitate să fie vitamina C, organismul uman are tot felul de procese care necesită alte substanțe esențiale. Vitaminele A și D au intrat recent în atenția oamenilor de știință, după ce s-a demonstrat că aceste două substanțe esențiale au un rol foarte important în producerea și înmulțirea celulelor albe care atacă microbii (soldații sistemului imunitar).
Vitamina A se găsește în cantități mari în morcovi, cartofi dulci, spanac, kale, etc. Vitamina D se găsește în ulei de ficat de cod, lactate, pește gras, ciuperci, soia și derivate din soia (tofu, iaurt vegetal, etc).
Pentru ficat
Ficatul are nevoie de multe vitamine, minerale și antioxidanți naturali ca să funcționeze normal, să elimine colesterolul rău din sânge și să filtreze toxinele. Vitaminele A și E sunt printre cele mai importante pentru ficat, deoarece îl ajută să elimine substanțele de care organismul nu are nevoie.
Fructele și legumele de culoare portocalie sau verde închis conțin multă vitamina A. Vitamina E, sub forma ei activă, numită alfa-tocoferol se găsește cel mai des în nuci, alune și semințe. Ficatul are nevoie și de vitamina C, pe care o poate obține din citrice, pătrunjel sau kiwi.
Pentru inimă
Inima și sistemul cardiovascular au și ele nevoie de vitamine, deși, la prima vedere, proteinele sunt cele de care ai nevoie. Studii recente arată că niacina, vitamina B3 are un rol important în reglarea nivelului de colesterol din sânge, care afectează sănătatea sistemului cardiovascular.
De asemenea, vitamina D are un rol important în funcționarea normală a inimii și sistemului circulator.
Coenzima Q10, deși nu este o vitamină propriu zisă, împiedică formarea cheagurilor de sânge și astfel previne atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale. Surse naturale de coenzima Q10 găsim în carne roșie (în special ficat și inimă de vită), pești grași (somon, ton, sardine, macrou), soia, ulei de rapiță, nuci, fasole boabe.