Cele 4 probleme digestive principale care vă dau dureri de burtă
Durerea de stomac este foarte frecventă și are numeroase cauze: salpingită, endometrioză, sarcină extrauterină, ulcer, apendicită sau tulburări digestive (colon iritabil, constipație, ulcer etc.). Iată o privire asupra principalelor cauze digestive ale durerilor de stomac.
Articol de Simona Lazăr, 19 Noiembrie 2024, 13:18
Constipația este o cauză frecventă a durerilor de stomac
Constipația, care este definită ca un tranzit intestinal rar, este însoțită și de scaune dure care necesită împingere, precum și de balonare și dureri intestinale.
În plus față de mesele regulate, mai puțin stres, mai multă activitate fizică, mai multă apă și mai multe fibre alimentare se numără printre principalele reguli de viață care pot pune adesea capăt constipației.
Sindromul intestinului iritabil: dureri de stomac, crampe abdominale, constipație...
Această afecțiune a părții inferioare a colonului afectează în special femeile sub 40 de ani.
Sindromul intestinului iritabil (sau sindromul colonului iritabil) este o tulburare funcțională care provoacă dureri de stomac, crampe abdominale, constipație sau, dimpotrivă, diaree, sau chiar o alternanță a celor două.
Tratamentul se bazează în principal pe un regim alimentar care exclude alimentele care irită colonul, pentru a limita atacurile.
Ulcerele stomacale provoacă dureri în abdomen
În cazul ulcerelor stomacale, durerile abdominale se agravează atunci când se mănâncă sau se bea.
Această afecțiune este legată de o bacterie, helicobacter pylori, dar poate fi cauzată și de anumite medicamente pe termen lung (în special antiinflamatoare) și de stres, în timp ce fumatul, alcoolul și anumite alimente sunt cunoscute pentru agravarea ulcerului.
Ulcerele stomacale sunt tratate cu antibiotice și medicamente care reduc aciditatea stomacului.
Colita ulcerativă provoacă și dureri de stomac
Cunoscută și sub numele de colită ulcerativă , colita ulcerativă este o boală intestinală inflamatorie cronică care afectează rectul și colonul.
În funcție de amploarea inflamației, durerile abdominale pot fi însoțite și de dureri rectale, scurgeri de sânge și mucus din anus, febră și scădere în greutate.
Se tratează cu medicamente, dar necesită și adoptarea unui regim alimentar fără reziduuri (fără fibre sau lactoză).
Durerea de burtă este foarte frecventă și are multe cauze. Dar dacă aveți cea mai mică îndoială, cel mai bine este să cereți sfatul medicului, deoarece ar putea fi o afecțiune gravă.