Chlamydia, gonoreea: infecții cu transmitere sexuală care „au explodat” în ultimul deceniu
Infecțiile cu transmitere sexuală au explodat, în Europa, în ultimul deceniu. Iar din 2012, numărul diagnosticelor de chlamidya și gonoree s-a triplat, pur și simplu.
30 Mai 2021, 09:46
Progresia este un motiv de îngrijorare. În decurs de opt ani, au crescut diagnosticele de infecții cu transmitere sexuală (ITS). Mai precis, numărul lor s-a triplat. Cele mai frecvente două patologii sunt: infecțiile cu Chlamydia și gonoreea.
Foarte frecvente și contagioase, aceste ITS sunt motive de îngrijorare. Fără tratament prompt, pot provoca complicații pe termen lung, cum ar fi infecții genitale superioare (salpingită, abces tubo-ovarian etc.) sau infertilitate.În doar 6 ani, bacteria Chlamydia trachomatis a infectat 267.000 de persoane, iar Neisseria gonoreea 49.600 de persoane.
Puține simptome
Acest număr este probabil subestimat, deoarece aceste date nu iau în considerare persoanele care nu au consultat un medic. Cu toate acestea, se estimează că 40 până la 70% din cazurile de chlamydia nu provoacă simptome - femeile sunt mai afectate de acest fenomen. Acesta este, de asemenea, cazul și pentru 10% dintre persoanele cu gonoree (numită și urină fierbinte). Totuși, cele mai multe cazuri sunt ușor de depistat pentru că bacteriile provoacă scurgeri vaginale, scurgeri din vagin, penis sau anus, roșeață a membranelor mucoase și durere la urinare.
Tinerii, în centrul epidemiei
În ceea ce privește populația cu risc, există relativ puține variații, în funcție de bacteriile analizate. În ambele cazuri de boală, populația tânără (15-24 de ani) se află în centrul progresului ITS. Un singur parametru se modifică: chlamydia afectează mult mai mult femeile, în timp ce gonoreea este mai mult „apanajul” bărbaților. O strategie mai bună de prevenire va fi necesară pentru a încuraja folosirea prezervativelor - singura metodă eficientă, consideră OMS. Deoarece rezistența la tratamentele cu antibiotice începe să apară, deja. Gonoreea, în special, este din ce în ce mai dură, pentru medicamentele existente.
Foto: Pixabay