Colesterolul OXIDAT – pericol pentru sănătate. Ce este și cum apare
Bolile de inimă sunt extrem de periculoase, de multe ori fatale. Pentru a preveni aparitia unor afectiuni serioase si agravarea lor, este foarte important sa se mentina un nivel normal al colesterolului in sange, prin evitarea grasimilor saturate si adoptarea unui stil de viata sanatos.
13 Noiembrie 2015, 06:35
Notiuni despre colesterolul “bun” (HDL) si cel “rau” (LDL) sunt cunoscute deja, dar si colesterolul oxidat reprezinta o problema.
Colesterolul este o substanta necesara, produsa de organism pentru functionarea optima, insa se poate depune in exces din cauza unei alimentatii necorespunzatoare; se poate sedimenta, fapt ce ingreuneaza circulatia sanguina.
Se pot forma cheaguri de sange, iar daca blocheaza arterele ce transporta sangele spre creier, exista riscul de a suferi un accident vascular cerebral.
Daca este vorba de arterele spre inima, este posibil sa apara un atac de cord.
Ce este colesterolul oxidat
Colesterolul rau, LDL sau low-density lipoprotein (proteine cu densitate mica) poate provoca ateroscleroza sau rigidizarea arterelor, dar mai grav este acel colesterol oxidat, ce produce inflamatii si leziuni la nivelul vaselor de sange.
Depunerile de colesterol, denumite placi ateromatoase, incep sa se oxideze, un proces extrem de daunator pentru celule. Supraproductia colesterolului oxidat este un pericol pentru sanatate, mai ales datorita faptului ca sistemul imunitar intra in alerta.
Organismul incearca sa lupte impotriva placilor, dar acest fapt poate duce la ruperea lor, formarea de cheaguri de sange, inflamatii si afectarea intregului sistem circulator.