Consumul moderat de alcool, de câteva ori pe săptămână, „reduce riscul de diabet”
Persoanele care consumă băuturi alcoolice de trei-patru ori pe săptămână, în cantităţi moderate, prezintă un risc mai mic de a dezvolta diabet de tipul II în comparaţie cu cele care beau mai rar sau niciodată, sugerează un studiu efectuat în Danemarca, citat vineri de BBC. Experţii au menţionat, însă, că această concluzie nu înseamnă că oamenii pot să bea mai mult decât este recomandat.
01 August 2017, 05:53
În cadrul studiului, cercetătorii au monitorizat consumul de alcool a peste 70.000 de persoane - cât de mult obişnuiau să bea şi cât de des făceau acest lucru. Janne Tolstrup, profesoară la Institutul Naţional pentru Sănătate Publică (National Institute of Public Health) din cadrul Universităţii de Sud din Denemarca, cea care a condus studiul, a declarat că frecvenţa consumului de alcool are ''un efect independent'', în funcţie de cantitatea de alcool ingerată. ''Observăm un efect îmbunătăţit dacă alcoolul este consumat în patru porţii în loc de una singură o dată'', a spus Tolstrup.
După circa cinci ani, 859 dintre bărbaţii participanţi la studiu şi 887 de femei au dezvoltat diabet - fie de tip 1, fie de tipul 2, mai comun.
Oamenii de ştiinţă au concluzionat că un consum moderat de băuturi alcoolice, de trei sau patru ori pe săptămână, reduce cu 32% riscul unei femei de a dezvolta diabet, iar în cazul unui bărbat procentul este de 27%, în comparaţie cu persoanele care beau mai rar de o dată pe săptămână.
Descoperirile sugerează de asemenea că nu toate tipurile de alcool au acelaşi efect. Vinul se pare că este cel mai benefic în acest sens datorită polifenolilor pe care îi conţine, ce au un rol în controlul nivelului glicemiei din sânge, se arată în studiul publicat în jurnalul ''Diabetologia''.
În ceea ce priveşte berea, bărbaţii care consumă între una şi şase porţii pe săptămână şi-au redus astfel riscul de diabet cu 21% spre deosebire de semenii lor care au consumat mai puţin de o bere pe săptămână. În cazul femeilor nu a fost observat niciun impact în acest sens.
Un consum ridicat de băuturi spirtoase pare să crească în mod semnificativ riscul de diabet în rândul femeilor, însă nu a fost observată nici un efect în acest sens asupra bărbaţilor.
Spre deosebire de alte studii, această cercetare nu a identificat o asociere între consumul excesiv ocazional de alcool şi diabet. Acest lucru s-ar putea datora numărului mic de participanţi care au raportat că se confruntă cu această problemă, cunoscută sub denumirea ''binge drinking'', definită prin consumul de cinci sau mai multe porţii de băutură odată, a menţionat Tolstrup.
Potrivit doctor Emily Burns din cadrul Diabetes UK, oamenii trebuie să fie atenţi deoarece ''efectele consumului regulat de alcool asupra riscului de diabet de tipul 2 diferă de la o persoană la alta''. Chiar dacă descoperirile acestui studiu sunt interesante, susţine ea, ''oamenii nu ar trebui să le ia drept o undă verde pentru consumul în exces de alcool faţă de actualele linii directoare ale NHS (sistemul naţional de sănătate din Marea Britanie - n.r.)''.
Conform recomandărilor, bărbaţii şi femeile nu trebuie să depăşească 14 unităţi de alcool pe săptămână - echivalentul a şase halbe cu bere de tărie medie sau a zece pahare mici cu vin slab - pe parcursul a trei zile sau mai mult, iar în unele zile să nu se consume alcool deloc, precizează BBC.
Rosanna O'Connor, director în cadrul Public Health England, este de părere că ''nu este de niciun ajutor să se discute numai despre efectele consumului de alcool asupra diabetului'' deoarece acest obicei ''contribuie la un mare număr de alte boli grave, inclusiv unele cancere, boli de inimă şi de ficat, astfel că oamenii trebuie să ţină cont de acest lucru atunci când se gândesc la cât de mult beau''.
Tolstrup şi echipa sa au utilizat aceeaşi monitorizare şi pentru analiza efectului alcoolului asupra altor afecţiuni. Cercetătorii au descoperit astfel că băutura consumată moderat, de câteva ori pe săptămână, a fost asociată cu un risc mai mic de tulburări cardiovasculare, precum infarct şi accident vascular cerebral.
Pe de altă parte, însă, consumul oricărei cantităţi de alcool a crescut riscul de boli gastrointestinale, precum hepatită alcoolică şi pancreatită.
''Alcoolul este asociat cu 50 de boli diferite, aşa că noi nu spunem 'continuaţi să beţi alcool''', a subliniat Tolstrup.
O cercetare publicată în luna iunie, realizată timp de 30 de ani în Marea Britanie, a relevat că un consum de alcool, chiar şi în cantităţi moderate, a fost asociat cu schimbări produse asupra structurii creierului şi cu o creştere a riscului de degradare a funcţiilor acestuia, în special a 'integrităţii materiei albe', după cum au explicat oamenii de ştiinţă.
Sursa: AGERPRES