Covid: femeile însărcinate riscă de 4 ori mai mult de a fi infectate
Femeile însărcinate au fost incluse pe listele persoanelor cu risc pentru noul coronavirus. Și cu un motiv întemeiat! Un nou studiu arată că există de 4 ori mai multe riscuri de a se infecta cu COVID-19.
25 Octombrie 2021, 13:47
Femeile gravide trebuie să fie atente în timpul epidemiei COVID-19. Un studiu științific efectuat la Școala de Medicină Perelman, de la Universitatea din Pennsylvania, a constatat că acestea prezintă în medie de 4 ori mai multe riscuri de a fi expuse la SARS-COV-2.
Sarcina și anticorpii
Echipa de cercetători de la Școala de Medicină Perelman de la Universitatea din Pennsylvania a analizat testele serologice ale 1.293 de femei care au născut între aprilie și iunie 2020 în Philadelphia. Această cifră reprezintă jumătate din nașterile care au avut loc în oraș în această perioadă.
De asemenea, s-au luat în calcul probe de la 834 de persoane (bărbați și femei care nu erau însărcinate), precum și de la 140 de femei însărcinate, recoltate înainte de epidemie; de asemenea, s-au recoltat probe de la 31 de femei care au rămas însărcinate după ce au trecut prin boală. Rezultatele lor au servit drept date de control și au asigurat fiabilitatea testului serologic.
Cercetătorii au descoperit că, în medie, 6,2% dintre femeile însărcinate aveau anticorpi împotriva coronavirusului atunci când au născut. Aceasta înseamnă că au fost imunizate după ce au fost bolnave sau purtători sănătoși. Este posibil să fi dezvoltat, de asemenea, anticorpi după ce au intrat în contact cu o persoană infectată.
Această rată este de 4 ori mai mare decât în rândul altor locuitori ai metropolei americane, care nu trece de 1,4%.
Oamenii de știință spun că aceste rezultate indică faptul că răspunsurile imune la COVID-19 la femeile însărcinate pot fi diferite de cele din populația generală. Dar aceasta nu este singura constatare din această cercetare.
Diferente mari in functie de provenienta viitoarelor mamici
Studiul arată că nu toate femeile însărcinate se confruntă cu aceleași riscuri. Echipa de cercetare a constatat variații semnificative între grupurile etnice. Femeile de origine latină și hispanică au fost deosebit de expuse la viruși. 10,4% dintre ei aveau anticorpi. Multe viitoare mame afro-americane, de asemenea, au prezentat un răspuns pozitiv la testul serologic (9,7%). Ratele de expunere au fost deosebit de scăzute pentru femeile din grupurile european și asiatic. Acestea au fost expuse în procdent de 2,0% și, respectiv, 0,9%.
Legătura dintre sănătate și echitatea socio-economică
„Femeile însărcinate sunt destul de reprezentative pentru expunerea comunității, iar aceste date oferă mai multe dovezi, pe lângă ceea ce știm deja despre COVID-19, că sănătatea și echitatea socio-economică sunt indisolubil legate”, a explicat coautorul principal al studiului științific, Dr. Scott Hensley, profesor asociat de microbiologie la Perelman.
Cercetătorii cred că aceste date pot aduce informații noi privind practica clinică și îngrijirea femeilor însărcinate în timpul pandemiei de coronavirus. De asemenea, ele pot ajuta la o mai bună înțelegere a prevalenței virusului în comunitate și a modului în care factorii socio-economici și inegalitățile pot afecta răspândirea acestuia.
Dr. Karen Marie Puopolo, medic neonatolog pediatru la Spitalul de Copii din Philadelphia și coautor al articolului adaugă: „Identificarea disparităților de expunere la virus va ajuta în mod ideal la descoperirea a ceea ce cauzează aceste diferențe, inclusiv factorii înrădăcinați în rasismul sistemic, și va aduce informații cu privire la măsurile de sănătate publică menite să prevină noile infecții.”
Poate o femeie însărcinată să transmită bebelușului coronavirusul?
Datorită debutului său recent, se știe puțin despre cum funcționează SARS-CoV-2. „Se transmite de la mamă la copil în timpul sarcinii?” - a fost una dintre primele întrebări în lumea medicală și pentru toți viitorii părinți.
Au fost efectuate diferite studii, iar concluziile au fost adesea contradictorii. Unii afirmă că transmiterea in utero este posibilă, iar alții nu.
Un caz confirmat de transmitere in utero în Franța
Un caz prezentat recent de medicii francezi cere prudență. Un bebeluș a cărui mamă a fost infectată cu COVID-19 era purtător al coronavirusului când s-a născut. Printre altele, a prezentat tulburări ale sistemului nervos cerebral și rigiditate a membrelor.
Într-un articol publicat în revista Nature, medicii spitalului Antoine-Béclère din Clamart cred că este o „demonstrație a transmiterii transplacentare a Sars-Cov-2 cu manifestări clinice în concordanță cu semnele și simptomele neurologice ale Covid-19” . Potrivit acestora, virusul, care se afla în placentă, a fost transmis la făt prin intermediul cordonului ombilical.
Băiețelul născut în martie 2020 a fost îngrijit la terapie intensivă la naștere. Starea lui s-a îmbunătățit rapid. A reușit să iasă din spital la 18 zile după venirea sa pe lume.
Copiii sunt extrem de contagioși
Un alt studiu se referă la copiii sub 5 ani. Potrivit unui studiu publicat în revista medicală JAMA Pediatrics, aceștia au o rată de material genetic de SARS-CoV-2 de 10 până la 100 de ori mai mare decât la copiii mai mari sau la adulți. Ar putea fi astfel vectori importanți de contagiune.
Înainte de a ajunge la această concluzie, echipa mixtă de pediatrie de la Spitalul de Copii Ann & Robert H. Lurie și de la Facultatea de Medicină Feinberg de la Universitatea Northwestern a efectuat teste de screening pe tampon nazal pe 145 de pacienți cu forme de boală Covid-19 uşoare până la moderate.
Ei au împărțit pacienții în 3 grupuri: 46 de copii sub cinci ani, 51 de copii cu vârsta între 5 și 17 ani și 48 de adulți între 18 și 65 de ani.
Prin studierea rezultatelor testelor, cantitatea de SARS-VOC a fost „de 10 până la 100 de ori mai mare” la cei mai tineri.
„Comportamentele obișnuite ale copiilor mici și spațiile închise din școli și grădinițe ridică problema răspândirii SARS-CoV-2 la această populație, pe măsură ce regulile de sănătate devin mai flexibile”, au spus cercetătorii.
Acest studiu contrazice discursul actual al autorităților sanitare care consideră că tocmai copiii mici transmit noul virus cel mai puțin.
Foto: Pixabay