Cum crești nivelul de inteligență emoțională
Inteligența emoțională poate fi definită ca fiind capacitatea de a înțelege, gestiona și exprima în mod eficient propriile sentimente, precum și modul de a interacționa cu cei din jur.
23 Iulie 2015, 06:17
Acest potential este absolut esential in formarea, dezvoltarea, intretinerea si ameliorarea relatiilor cu persoanele apropiate.
Spre deosebire de IQ, care nu se modifica semnificativ pe parcursul vietii, EQ poate evolua si creste odata cu dorinta de a invata mai mult despre noi si despre altii. Iata cativa pasi prin care ne putem ridica nivelul de inteligenta emotionala.
Capacitatea de a reduce emotiile negative
Poate ca niciun alt aspect al inteligentei emotionale nu este mai important decat capacitatea noastra de a gestiona cu succes propriile emotii negative, astfel incat acestea sa nu ne copleseasca si sa nu ne afecteze modul in care gandim. Avand scopul de a schimba modalitatea prin care privim anumite situatii, trebuie mai intai sa deviem gandurile negative.
De exemplu, cand avem sentimente negative legate de comportamentul cuiva, trebuie sa evitam saltul imediat catre o concluzie negativa. In schimb, putem veni cu mai multe moduri de a vizualiza situatia, inainte de a reactiona brusc. Cand evitam personalizarea comportamentului altor persoane, putem percepe actiunile lor in mod obiectiv.
Adesea, persoanele din anturaj reactioneaza ca urmare a actiunilor noastre, iar extinderea perspectivei pe care o avem poate reduce semnificativ posibile neintelegeri si neplaceri.
De asemenea, exista o constanta frica de respingere, iar un mod eficient de a o gestiona este sa ne oferim mai multe optiuni in situatii importante, astfel incat, orice s-ar intampla, sa avem alternative puternice pentru a continua. Putem avea un plan B viabil, precum si un plan C, de rezerva, in cazul in care solutia initiala nu da rezultate.
Abilitatea de a gestiona stresul
Cei mai multi dintre noi experimenteaza niveluri diferite de stres de-a lungul vietii. Insa cum facem fata acestor situatii stresante poate face diferenta. Cand ne aflam sub presiune, cel mai important lucru este sa ne pastram calmul.
Cateva sfaturi rapide pentru a gestiona stresul includ plimbari in aer proaspat (temperatura rece poate ajuta la reducerea nivelului de anxietate) si evitarea bauturilor cofeinizate (care pot stimula nervozitatea).