Cum evităm infecțiile oculare, când purtăm lentile de contact
Chiar dacă efectele asupra vederii sunt similare cu cele ale ochelarilor, lentilele de contact prezintă mai multe riscuri pentru sănătate. Dacă purtătorii de lentile de contact nu urmează instrucțiunile lor de folosire, se expun riscului unor infecții grave care pot duce chiar și la orbire.
10 Septembrie 2015, 03:57
Înainte de a atinge lentilele de contact trebuie să spălăm mâinile cu apă și săpun și să le uscăm complet. Astfel evităm ca microbii de pe mâini să ajungă pe lentile și apoi în ochi.
Trebuie să evităm expunerea lentilelor de contact la apă, pentru că aceasta poate fi contaminată cu bacterii sau alți microbi care pot cauza infecții. Când avem de-a face cu lentile de contact moi, apa le poate chiar strica orma, iar acest lucru este foarte periculos pentru cornee, care se poate astfel zgâria.
Cel mai bine ar fi ca utilizatorii de lentile de contact să și le scoată înainte de a face duș, de a înota sau a face băi fierbinți. În apa de la robinet, se poate găsi o bacterie, numită Acanthamoeba care poate cauza o infecție extrem de gravă la nivelul ochilor, pentru care pacienții au nevoie de tratament îndelungat sau chiar transplant de cornee.
Un alt obicei foarte prost este dormitul cu lentilele de contact. În afară de disconfortul creat la nivelul ochiului, acest obicei poate crește de patru, până la cinci ori riscul de a face keratită microbiană, o infecție la nivelul corneii.
Foarte important este și modul în care sunt curățate lentilele de contact, atunci când su sunt purtate. Este obligatoriu să folosiți soluția specială și nu apă sau salivă.