Cum să ne protejăm împotriva virozelor
In sfarsit vine primavara. Cel putin in calendar. Insa anotimpul rece inca isi face simtita prezenta. Asa ca trebuie sa stim cum sa ne protejam impotriva oricarei forme de raceala.
27 Februarie 2015, 11:54
Medicii avertizeaza sa nu ne lasam inselati de aceasta vreme, aparent frumoasa, dar care prin fluctuatiile de temperatura, poate reprezenta un adevarat dusman. O demonstreaza numarul persoanelor care prezinta simptome de raceala si care a crescut simtitor in ultimele saptamani, iar acest aspect s-a intensificat mai ales in randul copiilor, batranilor si bolnavilor cronici.
Medicii fac apel catre toti oamenii sa aiba grija sa se fereasca atat de gripa sezoniera, cat si de racelile si bronsitele specifice acestei perioade.
In aceste conditii trebuie sa consumam multe fructe si legume, de unde ne putem lua multe vitamine. Medicul endocrinolog Virgiliu Stroescu sustine ca in aceasta perioada, legumele sunt principalele arme cu care putem lupta impotriva racelilor.
"Sunt viroze simple, din cauza carora ne curge putin nasul, ne doare spatele, dar a doua zi au trecut. Dar cand vedem ca avem febra, cand ceva parca nu merge bine, apucati-va si mancati o zi sau doua un regim monocolor. Azi mancati o zi intreaga numai morcov. Si bagand cantitate mare, atunci ajutati organismul si scapa de raceala. La pranz, mai mancati o farfurie cu morcov sau cu varza, si hranind organismul cu verdeata, substantele fitochimice ajuta organismul, iar pana seara ne refacem", sustine medicul endocrinolog.
Pe langa portia zilnica de legume si fructe, este recomandat sa dormim si sa ne trezim la aceeasi ora, pentru ca un program regulat de somn va mentine un psihic bun si un fizic sanatos cu care putem lupta impotriva racelilor.
"Odihna multa si fara suparare. Te poti enerva din orice, ca nimeni nu te opreste, dar iti scade imunitatea. Au aparut niste virusi foarte rezistenti si cand vin ei, e nenorocire. In cazul asta, cei mai sensibili, adica copii si batranii, trebuie protejati. Le dam mai multe vitamine, sau ii tinem mai mult in casa. In acelasi timp cautam sa fim foarte atenti la complicatiile lor. Raceala isi face puternic efectul, organismul este deja slabit si atunci apar comlicatiile", este avertismentul dat de specialistul Virgiliu Stroescu.
Iar ca o recomandare pentru un somn linistit, incercati sa consumati un ceai sau un pahar de lapte cald.
Text: Sorin Dinu