Cum să te protejezi de căpușe, în natură sau în grădina ta
Cele mai multe cazuri de înțepături de căpușe sunt frecvente mai ales în lunile mai-iulie. De cele mai multe ori, mușcăturile unei căpușe sunt nedureroase, deoarece, este eliberată o substanță anticoagulantă și antiinflamatoare care reduce durerea.
13 Mai 2021, 10:28
Din acest motiv, există posibilitatea ca oamenii să nu sesizeze că au fost mușcați decât atunci când încep să apară diferite simptome. Căpușelor le place să se atașeze în zonele calde și umede de pe corp, iar odată ce ajung pe corpul uman, migrează de obicei către zona inghinală, axile și păr.
Îndepărtarea căpușei în maxim 24 de ore de la mușcătura poate preveni infectarea (PM).
Persoanele care merg în natură riscă, în această perioadă, să fie muşcate de căpuşe. Acestea trăiesc în zonele împădurite şi pe pajişti, iar înţepăturile trebuie tratate de un specialist, pentru a nu se agrava.
Există câteva recomandări importante pentru populație, pentru a preveni expunerea la căpușe.
Epidemiologii le recomandă oamenilor să evite zonele cu iarbă și arbuști, păduri în care se impune purtarea unor haine deschise la culoare pentru a face cât mai vizibile insectele, inclusiv căpușele.
Se recomandă aplicarea de spray-uri împotriva insectelor, verificarea atentă a hainelor, bagajelor și a corpului la întoarcerea din drumeții, verificarea și protejarea și a animalelor de companie cu produse recomandate de medicul veterinar împotriva insectelor, inclusiv a căpușelor.
Creșterea numărului de îmbolnăvări transmise prin căpușe este favorizată de schimbările climatice, inclusiv fluctuații de temperatură și precipitații abundente, precum și vegetație, scrie Radio Romania Actualitati.
Foto: pixabay