Cum se pot depista bolile tiroidei
Tiroida este o glandă aflată în gât, chiar deasupra claviculei. Este una dintre glandele endocrine, care produc hormoni. Prin hormonii pe care îi produce, glanda tiroidă influențează aproape toate procesele metabolice din organism.
25 Noiembrie 2016, 10:02
Acestea includ cat de repede se ard caloriile sau cat de repede bate inima. Toate aceste activități fac parte din metabolismul organismului.
Analize sanguine
Dozarea TSH în sânge permite stabilirea diagnosticului de hipotiroidie sau hipertiroidie. Este primul test care se practică în caz de suspiciune. Tot astfel pot fi dozate şi tiroxina, T4 liber şi T3.
Numeroase situaţii pot însă perturba explorările biologice tiroidiene: vârstă înaintată, maladii grave preexistente, sarcină, unele medicamente.
Ecografie
Oferă informaţii importante privind volumul tiroidei, numărul şi diametrul eventualilor noduli.
Scintigrafie
Dacă la examenul ecografic s-a depistat o imagine solidă sau mixtă a unui nodul, se impune scintigrafia. Constă in injectarea sau ingerarea de iod, care este imediat captat de tiroidă, apoi, cu un aparat special, aceasta fiind vizualizată. În mod normal, apare sub forma unui fluture, cu margini regulate şi aspect omogen.
Se mai pot observa: o creştere globală a fixării (maladia Basedow), zone hiperfixante (noduli calzi, anume adenoame toxice), zone hipofixante (noduli reci, precum chisturile sau cancerul), o creştere in volum a tiroidei (guşă).
Scintigrafia este, de asemenea, oportună dacă tiroida e nepalpabilă (aşa-numita tiroidă ectopică, adică situată în altă regiune anatomică decât în mod normal)…