De ce este absolut necesar să ne hidratăm ?
Auzim tot mai des despre necesitatea hidratării însă, pentru a conştientiza nevoia consumului de lichide, trebuie să înţelegem rolul pe care îl deţine apa în viaţa noastră. Apa joacă un rol esenţial în cadrul organismului uman, fiind prezentă în majoritatea celulelor corpului,într-un procent de aproximativ 60-65 %.
05 August 2015, 07:11
Hidratarea sau reînlocuirea fluidelor este unul din cele mai importante procese nutriţionale, care se desfăşoară constant, de-a lungul vieţii unei persoane.
Efortul fizic face ca apa să se piardă prin piele sub formă de sudoare şi prin plămâni, atunci când respirăm. În această situaţie, riscăm să devenim „victimele” deshidratării.
Există diferite recomandări referitoare la consumul zilnic de lichide, specialiştii considerând că este necesar să consumam zilnic o cantitate mai mare sau egală cu 2 litri, pentru o hidratare optimă a corpului.
Iată câteva dintre beneficiile pe care consumul de apă le aduce organismului uman, potrivit womenslifestyle :
- menţine echilibrul fluidelor din organism
- ajută la absorbţia şi transportul nutrienţilor
- lubrefiază articulaţiile şi creierul
- menţine temperatura corpului
- consumul de apă joacă un rol important în controlul greutăţii
- ajută buna funcţionare a colonului şi previne constipaţia
- înlătură oboseala musculară
- ajută la bună funcţionare a rinichilor şi, implicit, la eliminarea toxinelor din organism.
Nu în ultimul rând, consumul optim de apă acţionează ca o bariera de protecţie împotriva deshidratarii tenului, reprezentând „ cea mai naturala şi eficientă crema hidratantă ”.
Apa este cea mai recomandată în procesul de hidratare, însă există multe alte alimente şi băuturi care va pot furniza lichidele de care aveţi nevoie : sucurile din fructe şi legume, laptele, ceaiurile din plante, cafeaua şi băuturile cofeinizate ( acestea din urmă, trebuie consumate în cantităţi moderate ).
Apa se regaseşte în multe dintre fructele şi legumele consumate zilnic : pepene verde, rosii, castraveţi, salată, dar şi în ciorbe si supe.