De ce ne e somn după ce mâncăm cartofi prăjiţi sau alte preparate de tip fast-food.Ce spun specialiştii
Alimentele bogate în grăsimi, cum sunt hamburgerii, aripioarele picante, cartofii prăjiţi şi alte preparate de tip fast-food creează o senzaţie de oboseală după masă, arată cele mai recente studii ştiinţifice.
10 Iulie 2015, 05:34
Cercetătorii americani au găsit o legătură între consumul de alimente grase şi apariţia stării de somnolenţă în timpul zilei.
Ultimele cercetări în acest sens, ale căror rezultate au fost publicate în jurnalul „SLEEP“, sugerează că dacă vei consuma o cantitate mare de grăsimi te vei confrunta aproape imediat după masă cu o stare accentuată de somnolenţă.
Tot din studiu a reieşit că persoana care consumă alimente bogate în carbohidraţi se va bucura de o vigilenţă crescută şi de o dispoziţie mai bună.
„Starea de somnolenţă apărută în timpul zilei şi oboseala sunt efecte foarte răspândite în lumea modernă, iar frecvenţa apariţiei acestora este în continuă creştere“, precizează coordonatorul studiului Alexandros Vgontzas, specialist la Colegiul de Medicină din Statul Pennsylvania (SUA).
„Se pare că o dietă bogată în grăsimi scade în mod acut vigilenţa, iar acest lucru poate avea un impact major asupra capacităţii unui individ de a funcționa, de a da randament şi, de asemenea, de a menţine siguranța publică“, a mai completat omul de ştiinţă american.
În cadrul studiului au fost incluse 31 de persoane cu greutate normală şi clinic sănătoase, cu vârste cuprinse între 18 şi 65 de ani.
Niciunul dintre participanţi nu s-a confruntat cu tulburări de somn, cum este apneea.
În timpul studiului, voluntarii şi-au petrecut patru nopţi într-o cameră specială, unde le-au fost monitorizate obiceiurile alimentare şi stările de somnolenţă resimţite de participanţi.
La final, oamenii de ştiinţă au observat că există o legătură consistentă între consumul de grăsimi şi apariţia oboselii. S-au luat în considerare şi alţi factori pentru a se ajunge la o concluzie, printre care: vârsta, indicele de masă corporală, cantitatea de calorii ingerate şi orele de somn.
Cercetările au scos la iveală că starea de oboseală nu se manifestă atunci când sunt consumate alimente bogate în proteine.