De ce picioarele femeilor sunt mai afectate de venirea toamnei?
Toamna nu este un anotimp distractiv pentru femei, precum Elaine Powers. În lunile de vară, „ca toată lumea, îmi place să port sandale, flip-flops, pantofi deschişi la degete cu o pedichiură frumoasă”, spune ea.
17 Septembrie 2015, 21:00
Dar cum toamna a sosit, asistenta în vârstă de 49 ani din Carolina de Sud, face trecerea anuală la pantofii închişi, adecvaţi pentru vremea rece. Este o tranziţie pe care multe femei o fac în dulapul lor. Dar este şi mai dureroasă pentru Powers, care este dependentă de moda pantofilor şi din cauza bunioanelor.
„Chiar şi după ce îţi dai jos pantofii…este trepidant. E ca şi cum de fiecare dată când inima bate, pulsează şi inflamaţia la picior”, spune ea. Femeile cu bunioane sunt des întâlnite pe holurile clinicilor de podiatrie, în special în această perioadă a anului.
Chirurgul din St. Louis, Karl Collins oferă două motive suplimentare pentru această tendinţă anuală. Unul dintre ele este cel financiar. Femeile pot beneficia de asigurările medicale aproape de sfârşitul anului.
„Celălalt motiv este că oamenii sunt foarte activi vara”, spune Collins. „Sunt mereu în aer liber, la piscină sau oriunde altundeva, astfel încât decid să se ocupe de bunioane pe timpul iernii, pentru că astfel nu se lipsesc de distracţie”.
Powers a suferit de dureri de bunioane de aproape 25 ani. Cu toate acestea, nu multe femei au dureri de la bunioane, chiar şi atunci când deformarea este severă. Pantofii nu cauzează bunioane, dar produc dureri. De aceea medicii recomandă ca pacienţii noi să-şi modifice pantofii.
Evitarea pantofilor cu toc înalt sau a modelelor care înghesuiesc degetele poate fi de folos. Collins spune că o alegere bună a pantofilor şi modificarea acestora este o metodă de durată.
„Dacă au o pereche de pantofi care încap perfect, dar au un mic loc iritabill, recomandăm ca aceştia să fie modificaţi la un magazin specializat”, spune el.
Medicul din Carolina de Sud, Michelle L. Butterworth tratează numeroşi profesori cu dureri de bunioane chiar din prima săptămână a începerii cursurilor. Spune că femeile nu înţeleg ce vor să spună doctorii despre lăţimea pantofilor: este zona din faţă a pantofilor care trebuie să fie lată pentru ca degetele să abie loc în pantof.
„ Orice este foarte ascuţit va pune mai multă presiune pe bunion”, declară ea.
Pe lângă recomandările de modificare a pantofilor, medicii pot prescrie branţuri de spumă sau gel, orteze, medicamente anti-inflamatoare şi injecţii pentru bursită şi pentru inflamarea nervilor. Aceste tehnici ameliorează durerile, dar nu pot opri ca bunionul să se înrăutăţească. Doar pe cale chirurgicală se poate corecta diformitatea.