De ce trebuie să dormim pe o parte
Poziția adoptată de noi în timpul somnului influențează, se pare, riscul de dezvoltare a unor afecțiuni precum Alzheimer, estimează autorii unui ultim studiu pe această temă, publicat în revista Journal of Neuroscience.
05 Noiembrie 2015, 05:21
Se stie ca in timpul somnului creierul elimina toxinele acumulate peste zi, gratie mecanismelor de "prelucrare a deseurilor", care se pun in miscare odata ce organismul intra pe '"taramul viselor".
Noile date arata ca daca o persoana doarme pe o parte, nu pe spate sau pe burta, creierul scapa mai rapid de "gunoiul" periculos. Toxinele sunt eliminate gratie sistemului glimfatic, o retea de canale pe unde sunt impinse reziduurile.
Experimentele anterioare efectuate pe soareci au stabilit ca, in timpul somnului, sistemul glimfatic devine de 10 ori mai activ. Pe durata somnului, creiesul scapa de beta-aminoid, o proteina periculoasa care, potrivit oamenilor de stiinta, determina aparitia bolii Alzheimer.
Noul studiu realizat de cercetatorii americani de la Unviersitatile Rochester si Stowny Brook a incercat sa determine cea mai eficienta pozitie din timpul somnului din punctul de vedere al indepartarii substantelor nocive din creier. S-a constatat, astfel, ca dormitul pe o parte are cel mai bun efect comparativ cu alte pozitii.