Deficiența sistemului de recompensă – cauza mâncatului compulsiv
Te întrebi poate cum și de ce prietena ta mănâncă doar o cupă de înghețată și se oprește, iar tu îți dorești mereu mai mult? Mananci pe fond nervos si te invinovatesti dupa aceea si astfel porneste un cerc vicios. In timp ce unii se rezuma la un patratel, nu poti sa renunti pana ce nu termini un baton intreg. Uneori chiar visezi cu ochii deschisi sa ajungi cat mai repede la raionul cu patiserie.
04 Noiembrie 2015, 06:03
Daca glumesti ca mancarea este un drog pentru tine, nu esti departe de adevar, noi studii arata ca mancatul compulsiv este de fapt o dependenta.
Consumul in exces de dulciuri nu tine neaparat de o lipsa de control, iar tulburarile de alimentatie nu se rezuma intotdeauna la absenta vointei. Noile cercetari in domeniu sugereaza faptul ca exista o alta cauza. Poate fi vorba despre o deficienta a sistemului de recompensa, o problema la nivelul producerii de dopamina, substanta responsabila pentru sentimente de placere.
Nu este surprinzator, chiar si pentru cei mai putin gurmanzi, o masa gustoasa ofera un anumit nivel de placere. Insa daca receptorii de dopamina (principalul neurotransmitator al sistemului de recompensa) nu sunt solicitati ori sunt slab stimulati, nu se mai resimte acelasi efect de satisfactie.
Intr-o incercare inconstienta de a restabili nivelul de dopamina si a ajunge la multumire, mananci in mod compulsiv sau deprinzi alte obiceiuri nesanatoase.