Despre anorexie și victimele ei
Aveau aceleași idei, aceleași preferințe, aceleași vise, de parcă ar fi fost un singur suflet în două corpuri. Povestea surorilor gemene Clare și Rachel Wallmayer a făcut, în 2011, ocolul intreagii lumi. La 11 ani, când începură să capete forme adolescentine, cele două surori au făcut un legământ prin care și-au jurat că nu vor mai mânca niciodată.
03 Aprilie 2015, 09:30
Ambele făcuseră o obsesie pentru a avea un corp de invidiat, devenind, într-un timp foarte scurt anorexice. Nici sfaturile specializate ale medicilor, nici internările prelungite nu le-au fost de ajutor. Se pare că atât Clare, cât și Rachel aveau mintea atât de contaminată de acest microb, încât orice tentativă de a fi salvate era percepută că o încercare de suprimare a propriei voințe.
La 42 de ani, nedespartitele surori, care obișnuiau să se alimenteze doar cu laxative și cu o celebra băutură americană, aveau aspectul unor oameni bine trecuți de 80 de ani. Așa cum singure au prezis în numeroase emisiuni TV, surorile Wallmayer au murit împreună, într-un incendiu, când au ajuns la vârstă de 42 de ani și 24 de kilograme. Se pare că în mintea lor se desfășura totul conform unei ecuații care nu concepea idei din exterior.
Nu doar femeile sunt afectate de această boală, ci și bărbații. Un celebru fotomodel a trecut de la pătrățelele obținute cu mult chin în sălile de sport la un corp cu adevărat scheletic... A murit, în 2010, la doar 30 de kilograme.
Isabelle Caro a fost una dintre cele mai celebre anorexice din lume. Ea a murit în 2010, la 28 de ani, 1.65 m și 25 kilograme. Ce a făcut-o celebra? Ei bine, cu trei ani înainte să moară, Isabelle a pozat goală într-o revistă, revoltand întreg mapamondul și determinând numeroase organizații să tragă un semnal de alarmă cu privire la pericolul, dar și la repeziciunea cu care se răspândea această maladie.
Specialiștii spun că anorexia este o boală letală, în cele mai multe cazuri, însă există și excepții - Tocmai aceste excepții sunt cele care dau speranța că ceva se poate schimba. Boala se instalează pe fondul dorinței exagerate de a slăbi, deși individul respectiv are, cel mai adesea o greutate normală, sau doar câteva kilograme în plus.
Boala poartă denumirea de anorexie nervoasă și intră în categoria tulburărilor alimentare, însă afectează nu doar corpul, ci și psihicul. Totul poate să înceapă de la o simplă dietă, de la care cel în cauză poate avea rezultate și este impulsionat astfel, să își restricționeze cât mai mult cantitatea de alimente. Printre primele simptome ale anorexiei se număra sentimentul de vinovăție după mâncare, sentiment care se acutizează în timp.