Diabet și complicații renale: monitorizează creatinina
Un nivel ridicat al creatininei poate reflecta una dintre posibilele complicații ale diabetului de tip 2, în special la nivelul rinichilor. Acesta este motivul pentru care monitorizarea regulată a nivelului de creatină este esențială pentru a limita cât mai mult posibil dezvoltarea nefropatiilor.”
28 Februarie 2022, 19:29
Ce este creatinina?
Creatina este o proteină sintetizată de ficat, necesară pentru producerea de energie în mușchi. Creatinina este derivată din descompunerea creatinei. Acest compus este transportat în sânge, filtrat de rinichi și apoi eliminat prin urină. O creștere a creatininei în sânge reflectă, prin urmare, o lipsă de eliminare și, în consecință, insuficiență renală. Prin urmare, poate fi dozat prin analize de sânge sau analize de urină. Rata sa reflectă, de asemenea, cantitatea de masă musculară.
Creșterea creatininei serice și complicația diabetului de tip 2
Citește și: Clearance-ul urinar al creatininei: standardele
Cu o evoluție tăcută, diabetul de tip 2 poate duce la complicații grave pe termen lung. Într-adevăr, o concentrație excesivă de zahăr în sânge provoacă leziuni la nivelul vaselor de sânge și în special la rinichi care își pierd capacitatea de filtrare. Produsele de deșeuri din organism se acumulează în sânge și pot duce la complicații suplimentare. Acesta este motivul pentru care un nivel anormal de creatinină poate ridica suspiciunea unei complicații a diabetului. Creatinina serica normala este intre 6 si 12 mg/l de sange pentru un barbat si intre 4 si 10 mg/l pentru o femeie.