Diabeticii și zahărul: 8 concepții greșite
Facem astăzi un bilanț al unor concepții greșite frecvente despre zahăr și diabet. Ar trebui ca zahărul să fie interzis din alimentație? Cum îl depistați în alimente? Cum vă puteți echilibra dieta dacă aveți diabet?

Articol de Simona Lazăr, 11 Februarie 2025, 22:08
Ar trebui să interzici zahărul dacă ai diabet?
Într-unul dintre numeroasele sale ghiduri, Federația Franceză a Diabeticilor oferă o prezentare generală a zahărului și a diabetului. Iată răspunsurile la câteva idei preconcepute pentru a vă ajuta să trăiți mai bine cu diabetul în fiecare zi.
Dacă aveți diabet, nu trebuie să mai mâncați zahărFals, diabeticii trebuie să aibă o alimentație echilibrată, fără privațiuni sau excese. Un meniu tipic constă într-un aperitiv din legume crude sau supă, un fel de mâncare din carne/pește/ouă cu legume fierte și alimente bogate în amidon, un produs lactat și un fruct pentru desert.
Produsele dulci ar trebui rezervate pentru plăceri ocazionale și consumate ca desert, nu ca gustare între mese. Mierea sau zahărul de trestie este mai bun decât zahărul alb.
Fals: mierea și zahărul din trestie cresc nivelul zahărului din sânge la fel de mult ca zahărul alb.
Toate produsele dulci trebuie consumate în cantități rezonabile. În caz de hipoglicemie, orice produs dulce este bun.
Greșit, ideal este o băutură îndulcită simplă, cum ar fi sucul de portocale sau sifonul, deoarece celelalte componente ale produselor dulci, cum ar fi fibrele (fructe uscate), grăsimile (ciocolată) și proteinele (iaurt îndulcit) întârzie absorbția zahărului.
Alimentele bogate în amidon nu cresc nivelul zahărului din sânge.
Falsurile, pastele, orezul, pâinea, lintea etc. au un impact asupra glicemiei, care variază în funcție de indicele lor glicemic (IG), care este el însuși modificat de timpul de gătire (cu cât durează mai mult, cu atât este mai mare IG), de prelucrare (piureul de cartofi are un IG mai mare), de rafinare (IG pâinii albe este mai mare decât al pâinii integrale) și de cantitate.
Mâncărurile sărate nu cresc nivelul zahărului din sângeFals: multe mâncăruri sărate conțin zahăr, cum ar fi pastele cu sos de roșii. Același lucru este valabil și pentru produsele industriale la care adesea s-a adăugat zahăr. Trebuie să citiți etichetele. Pe etichete, trebuie să aveți încredere în conținutul de „carbohidrați”.
Greșit: în tabelul valorilor nutriționale, termenul „carbohidrați” se referă la carbohidrații totali. Termenii „inclusiv zaharuri” se referă numai la carbohidrații simpli. Prin urmare, trebuie să alegeți produse cu un conținut scăzut de zaharuri în raport cu conținutul lor total de carbohidrați.
Ce se întâmplă cu produsele etichetate „light” sau „lite”? Produsele light nu conțin zahăr.
Greșit: cuvintele „light” sau „allégé” (cu conținut scăzut de grăsimi) nu înseamnă neapărat fără zahăr, ci că produsul conține mai puțin zahăr, grăsimi sau calorii decât un produs de referință, sau că nu există zahăr adăugat. Și în acest caz, trebuie să citiți etichetele: conținutul total de carbohidrați, inclusiv zaharuri.
Fals, deoarece fructele sunt bogate în carbohidrați, nu trebuie să exagerați: limitați-vă la 3 porții de fructe pe zi.
Zahărul nu trebuie să fie interzis în alimentație, indiferent dacă aveți diabet sau nu. Federația Franceză a Diabeticilor (Fédération Française des Diabétiques) afirmă că acestea „ar trebui să facă parte integrantă dintr-o dietă echilibrată și o experiență gustativă plăcută, atâta timp cât vă adaptați consumul la nevoile dumneavoastră”.