Dietele vegetariene pot creşte riscul de apariţie a bolilor de inimă
Dietele formate din alimente vegetariene au fost privite întotdeauna ca fiind o alegere mai sănătoasă decât cea bazată pe carne și legume.
18 Iulie 2017, 11:19
Cu toate acestea, cardiologii au avertizat că adoptarea unei diete vegetariene nu este întotdeauna sănătoasă, iar unele legume pot crește chiar și riscul bolilor de inimă.
Concret, persoanele care consumă băuturi îndulcite, cereale rafinate, cartofi și dulciuri se expun riscului de boli cardio-metabolice.
Oricum, cardiologii atenţionează că unele mâncăruri vegetariene pot fi dăunătoare pentru organism, după ce studiile au arătat că multe dulciuri, băuturi, cereale rafinate şi cartofi conţin un risc crescut pentru apariţia bolilor de inimă, după cum scrie The Independent.
Specialiştii au examinat efectele a trei tipuri diferite de diete vegetariene: una care empatizează cu plantele, însă include şi puţină carne, o variantă sănătoasă de dietă vegetariană care include cereale, fructe proaspete şi legume şi o versiune nesănătoasă.
“Când examinăm asocierea dintre cele trei categorii de mâncăruri cu risc pentru bolile de inimă, aflăm că plantele sănătose sunt asociate cu un risc mai scăzut, în timp ce dietele cu mai puţine plante sănătoase şi carne cu un risc mai crescut.” a spus Dr Ambika Satija, de la Harvard T H Chan School of Public Health din Bosoton.
“Aparent, există o mare varietate de calităţi nutriţionale în plante, de aceea este crucial să luam în considerare calitatea plantelor pe care ne bazăm dieta.”
Oricum, cercetătorii susţin că dacă dorim să începem o dietă vegetariană sănătoasă, trebuie să nu încercăm prea drastic, deoarece va fi dificil de menţinut ce ne dorim.