Discopatia lombară. Cauze, simptome, tratament
Discopatia lombara este o afectiune a coloanei vertebrale, manifestata prin modificari degenerative ale discurilor intervertebrale din zona lombara. Ce sunt discurile intervertebrale?
01 August 2016, 15:42
Coloana vertebrala este alcatuita din vertebre suprapuse. Fiecare vertebra are un orificiu in mijloc. Prin suprapunerea lor se formeaza canalul intravertebral, unde este localizata maduva spinarii. Intre vertebre se situeaza discurile intervertebrale, formatiuni cartilaginoase ce confera coloanei vertebrale flexibilitate si care absorb socurile exercitate asupra coloanei vertebrale cand mergem pe jos, sarim, alergam sau cand ridicam obiecte.
Fibrele nervoase ce alcatuiesc maduva spinarii se ramifica in zona intervertebrala. Cand este afectata integritatea discului intervertebral, vertebrele vor exercita presiune asupra ramificatiilor nervoase si se instaleaza durerea. Daca in stadiul acesta nu se actioneaza prin niciun tratament exista riscul ca invelisul exterior al discului sa se rupa, afectiunea transformandu-se in hernie de disc.
Simptome
Durerile manifestate in discopatia lombara sunt situate in zona lombo-sacrala. In marea majoritate a cazurilor durerea iradiaza pe unul dintre membrele inferioare. Durerile vor determina bolnavul sa mearga schiopatat.
Presiunea exercitata asupra ramificatiilor nervoase intrerupe traseul comenzilor transmise de catre creier spre organele inervate. Din cauza bruierii fluxului informational, organele inervate vor suporta dereglari functionale sau chiar modificari structurale de natura patologica.
Cand presiunea intervertebrala intrerupe circulatia sangvina, terminatiile nervoase intra intr-un proces de necrozare. Distrugerea ramificatiilor nervoase produce greutate in miscare, scaderea tonusului muscular, scaderea capacitatii de control asupra membrelor, atrofie musculara sau paralizia membrelor inferioare.
Cauze
Degenerarea discurilor intervertebrale se produce pentru ca musculatura vertebrala isi pierde tonusul si nu mai sustine coloana vertebrala. In mod normal muschii prezinta un tonus minim si in stare de repaus. Datorita acestui tonus ne putem misca in timp real sau este mentinuta pozitia corecta a unor organe. Musculatura vertebrala sustine coloana vertebrala in pozitie optima.
Tonusul musculaturii scade in timp daca sunt efectuate eforturi intense, fara sa fie pregatita musculatura inainte sau dupa perioade lungi de sedentarism. Sedentarismul, postura vicioasa a corpului, o saltea necorespunzatoare afecteaza de asemenea activitatea musculaturii si nivelul tonusului muscular. Surplusul de greutate constituie o alta cauza a discopatiilor, mai ales din cauza presiunii ce se exercita asupra coloanei vertebrale, orice surplus de greutate reprezentand un efort suplimentar al organismului pentru mentinerea unei pozitii adecvate si pentru desfasurarea functiilor sale.
Intrucat coloana vertebrala nu mai este sustinuta adecvat, vertebrele se apropie tasand discurile intervertebrale. Presiunea exercitata asupra vaselor de sange incetineste activitatea metabolismului local, ceea ce va produce in timp deshidratarea discurilor. Daca se mentine ritmul de scadere al tonusului muscular, cedeaza si ligamentele vertebrale, instalandu-se hernia de disc.
Tratament
Din aceste motive tratamentul discopatiei lombare implica in primul rand redobandirea tonusului muscular si a elasticitatii ligamentelor intervertebrale, pentru a permite vertebrelor sa revina la pozitia initiala. Reactivarea metabolismului local duce la refacerea spatiului intervertebral. Procedurile de tratament permit vaselor de sange presate sa isi recapete permeabilitatea si sa isi reia functia de vascularizare. O data restabilita circulatia sangvina, se vor normaliza si schimburile metabolice locale iar discurile intervertebrale se vor rehidrata.
Tratamentul discopatiei lombare in medicina traditionala nu este invaziv, fiind compus din................