Durerile de creștere la copii: ce sunt, ce trebuie făcut?
„Îl doare, trebuie să fie un vârf de creștere” ... Faptul că creșterea provoacă durere la copii este bine cunoscut. Dar ce sunt aceste dureri de creștere? Cum să le recunoaștem? Și cum să reacționăm?
31 Mai 2021, 18:13
Dureri de creștere: oase și mușchi, fiecare în ritmul propriu
Când un copil crește, întregul lor corp nu progresează în același ritm. Mai exact, oasele cresc mai repede decât mușchii, tendoanele, ligamentele și alte structuri care le țin împreună.
Consecință: mușchii sunt puși sub tensiune. Când creșterea este deosebit de rapidă și este combinată cu o activitate fizică semnificativă, apar dureri de creștere.
Cum să recunoaștem durerile de creștere?
Sunt cel mai adesea prezenți noaptea, deoarece copiii cresc în timpul somnului.
Ele pot afecta toate membrele, dar cel mai adesea sunt observate la genunchi.
Acest lucru se datorează faptului că mușchii picioarelor sunt deosebit de puternici și foarte stresați, astfel încât este mai probabil să fie afectați de durerile de creștere.
Există perioade mai favorabile durerilor de creștere?
Da, deoarece creșterea copiilor nu se face într-un mod uniform. Este mai rapid între naștere și cinci ani, relativ lent între cinci și zece ani (0,5 cm pe lună, la fel în medie!), Și apoi foarte rapid în pre-adolescență, între 10 și 12 ani, unde poate ajunge la doi centimetri pe luna.
Chiar și în aceste mari perioade, copiii „împing” în vârfuri succesive care sunt mai mult sau mai puțin dureroase în funcție de circumstanțe.
Prin urmare, durerile de creștere nu sunt cronice. Acestea apar și apoi dispar în câteva săptămâni și apar o dată sau de două ori pe săptămână în timpul „aparițiilor”.
Durerile de creștere nu sunt grave, dar ...
Durerile de creștere sunt ușoare, dar adesea îi îngrijorează pe părinți.
Trebuie spus că sunt enervante ... Într-adevăr, când copilul este mic, durerile îl trezesc noaptea. Îngrijorat, nu se poate culca din nou, iar părinții trebuie, de obicei, să se ridice pentru a-l liniști.
Și pentru al doilea vârf de creștere, în pre-adolescență, durerile de creștere sunt adesea legate de exercițiile fizice puțin prea entuziaste. Drept urmare, tânărul sportiv este sortit inactivității, cel puțin temporar!
Prin urmare, este recomandabil să consultați un medic pediatru în caz de dureri de creștere.
Medicul va putea exclude alte posibile cauze ale durerii: tendinite, periostite, fracturi de stres etc.
Acest lucru îi va liniști pe părinți și îi va permite copilului să reia rapid activitățile pe care le dorește.
Cum să reacționăm la durerile de creștere?
În general, nu este recomandabil să administrați medicamente pentru durerile de creștere. De obicei, vor dispărea la fel de repede pe cont propriu!
Masajele sunt mai ușor recomandate, ceea ce va avea avantajul de a fi liniștitor pe lângă calmare.
Învățarea copiilor să practice sportul preferat într-un mod mai blând, pentru a-și proteja articulațiile, este de asemenea foarte utilă.
Foto: Pixabay