Echinococoza: o boală care atacă ficatul
Echinococoza este o zoonoză cauzată de un vierme plat numit echinococ. Există două tipuri de Echinococcus multilocularis, un parazit digestiv al vulpilor și uneori al câinilor și E.granulosus, un parazit digestiv la câini.
30 Iunie 2021, 04:37
Acești viermi nu sunt periculoși pentru animale. Pe de altă parte, sunt pentru oameni. Larvele Echinococcus, absorbite după contactul cu animalul sau ingestia de legume contaminate, se instalează în organele interne.
E.Granulosus provoacă chisturi uriașe la om în ficat și plămâni. Simptomele variază în funcție de organele afectate. Poate varia de la hepatită la probleme de respirație.
Echinococoza: ce consecințe pentru oameni?
Cu Echinococcus multilocularis, ficatul este distrus treptat. Simptomele (febră, dureri abdominale, tulburări digestive) apar uneori la ani după ingestia ouălor. Boala este dificil de tratat. Medicamentele antiparazitare previn dezvoltarea parazitului, dar nu le ucid. Uneori, intervenția chirurgicală îndepărtează paraziții care s-au instalat în ficat.
Au existat aproximativ 3000 de cazuri noi de contaminare umană de E. multilocularis pe an în lume, în perioada 2008-2018, dintre care 60% au fost înregistrate în Europa.
Echinococoză: cum să ne ferim?
Pentru a evita transmiterea parazitului, se recomandă îndepărtarea excrementelor animalelor, din curte (sau din casă) în fiecare zi, pentru a evita contaminarea mediului înconjurător și pentru a oferi animalului tău o dietă sănătoasă. De asemenea, se recomandă evitarea consumului cărnii crude și a organelor. De asemenea, este mai bine să nu lăsați animalul să lingă fețele copiilor.
Simona Lazăr
Foto: Pixabay