Exerciții de învingere a timidității
Nu ai curajul să vorbești în public, să-ți dai cu părerea și nici măcar să critici un prieten.
06 August 2015, 05:42
Mai mult, accepti intotdeauna lucrurile asa cum sunt, chiar daca nu iti convin. Teama de conflict, de a fi judecat, critica, se traduce printr-o timiditate excesiva. Poate ar fi cazul sa faci cateva exercitii de invingere a timiditatii.
Timiditatea se traduce, in viata de zi cu zi, prin dificultatea de a-ti exprima punctele de vedere si de a-ti apara interesele. In psihologia comportamentala se vorbeste despre probleme de asertivitate sau de afirmare a sinelui.
Oricare ar fi contextul, privat sau profesional, aceasta anxietate are la baza un mecanism de proiectie: proiectezi asupra celuilalt o imagine depreciativa si ostila fata de tine.
Gandurile sunt in acest caz hranite de teama: teama de a fi judecat, de a intra in conflict, de a nu fi la inaltime. Pe scurt, lipsa de incredere in sine. La care se adauga si regulile morale implicite, de tipul “nu iti contrazici niciodata seful”. Persoanele lipsite de asertivitate oscileaza constant intre doua pozitii extreme: pasivitate sau agresivitate.
Si-atunci, cum sa devii asertiv, adica sa fii capabil sa iti exprimi punctul de vedere fara stres si fiind respectat de ceilalti?
Mai intai trebuie sa identifici emotia care te impiedica sa vorbesti si gandurile sau reprezentatile pe care se bazeaza. De exemplu, la ce te gandesti cand vrei sa iti critici un angajat? Si de ce simti asta? Apoi, trebui sa explorezi aceasta reprezentare pana la capat, dupa o tehnica numita a “sagetilor descendente”: daca il critic, nu o sa-i convina. Si atunci? O sa imi fie mereu ostil. Si atunci? Nu o sa mai fie motivat sa munceasca.
Deci, daca tac, inseamna ca ma gandesc ca, daca il critic, nu o sa mai vrea sa munceasca. Scopul acestei tehnici este sa realizezi ca gandurile care te impiedica sa te exprimi au o dimensiune exagerata si irationala.
In sens invers, intreba-te apoi si care sunt consecintele tacerii, ce se va intampla daca tii doar pentru tine criticile. In calitate de patron sau de sef, imi fac o parere proasta despre angajatul meu. In plus, daca nu ii explic ce este gresit in atitudinea lui il impiedic sa progreseze. In concluzie, critica este indispensabila, ramane doar sa o formulez.