Gripa și alți viruși: „Nu fiți egoiști. Nu sărutați bebelușii”
La vederea unui bebeluș, este greu să rezistați nevoii de a-i săruta. Totuși, în acest sezon, când virușii circulă, este mai bine. Antonio DiGriogorio, 8 luni, s-a trezit între viață și moarte după ce a fost sărutat de o rudă bolnavă.
01 Februarie 2022, 05:47
Sunteți contagios până la 24 de ore înainte de a avea simptome. Vă rugăm să țineți gura și respirația departe de fețele, mâinile și picioarele bebelușilor. Nu fii motivul spitalizării (sau morții) lor pentru că copilul era „atât de drăguț, trebuie să o sărut”.
Este super jenant pentru un părinte să fie nevoit să spună cuiva (mai ales familiei sau unui prieten) să scape de cel mic. Nu fi egoist. „Nu săruta bebelușii”.
O spitalizare chinuitoare
Antonio a fost afectat în decembrie anul trecut de virusul sincițial respirator (VSR) după ce a fost sărutat de o rudă. Băiețelul a fost inițial diagnosticat cu gripă, deoarece testul lui RSV a ieșit negativ. Abia după două luni, medicii de la Centrul Medical al Universității Jersey Shore au detectat boala.
Mama băiețeluluia declarat: „a fost înfricoșător. Înainte de a fi mutat la terapie intensivă, era într-o cameră normală și avea insuficiență respiratorie. Medicii au spus că [el] se descurca mai bine cu tratamentele cu albuterol (pentru afecțiunile respiratorii) i-au dat și apoi s-a înrăutățit de acolo”.
Din fericire, micutul Antonio a reusit in sfarsit sa puna mana pe aceasta infectie respiratorie care afecteaza copiii mici. Cu toate acestea, el încă trebuie să ia tratament la fiecare 4 ore. El este urmat și de un kinetoterapeut.
Creșterea conștientizării riscurilor săruturilor
Ariana DiGriogorio lucrează acum pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la pericolul virusului respirator sincițial pentru cei mici. Ea a explicat presei americane "Am vrut să conștientizez gravitatea RSV și tocmai am mai născut. Așa că încerc să împiedic să i se întâmple același lucru ca și Antonio".
Postarea lui pe Facebook a avut un mare succes. Ea a adăugat „Am primit o mulțime de feedback pozitiv și mulțumesc pentru împărtășirea poveștii mele... pentru că nu mulți oameni știau despre acest subiect”. „M-am gândit că dacă le-aș explica oamenilor că fiul meu a contractat boala, mai mare și de nu câteva săptămâni, ar ști că i se poate întâmpla oricui, la orice vârstă”.
Virusul sincițial respirator: ce este?
Virusul respirator sincițial (VSR) este cea mai frecventă cauză a infecțiilor respiratorii la copiii mici. Infectează plămânii și căile respiratorii ale bebelușilor sub doi ani.
După această vârstă, virusul este mai puțin virulent. La adulți, poate provoca rinită sau un sindrom asemănător gripei.
Care sunt simptomele RSV?
Copiii cu această infecție au simptome asemănătoare unei răceli:
tuse;
nasul care curge;
febră ;
pierderea poftei de mâncare și a energiei;
iritabilitate.
Unii pacienți pot avea și dificultăți de respirație.
Cum să vă protejați copilul de infecție?
ar trebui să vă spălați pe mâini înainte și după ce aveți grijă de copilul dumneavoastră;
ar trebui să-l speli și pe bebelușul în mod regulat (din moment ce îi pune în gură);
ar trebui să evitați să vă puneți copilul sub 6 luni în contact cu persoane răcite;
este de preferat să se folosească materiale de unică folosință (batiste) sau personale (jucării, sticlă etc.).